Nike biedt alle 695 Amerikaanse hardlopers die aankomend weekend meedoen aan een Olympisch kwalificatie-event in Atlanta, een gratis paar schoenen aan. Het gaat om de nieuwste Alphafly Next%; het topmodel dat Nike recent lanceerde nadat World Athletics vorige maand de aangescherpte regels voor hardloopschoenen bekend maakte. De bijzondere actie van Nike blijkt zoals altijd een goed doordachte zet aangezien de meest gehoorde kritiek op de Alphafly nou juist de beschikbaarheid betreft. Met het aanbieden van gratis schoenen voor alle marathonlopers zou Nike dit argument dus in één klap ontkrachten.

De geruchten gingen de afgelopen dagen al rond op het internet, maar werden niet door Nike bevestigd totdat vertegenwoordiger Patrick Reaves een Tweet deelde die de roddels leek te bevestigen. Niet veel later verdween de Tweet echter weer van het internet. Gisteren bevestigde Nike alsnog – tegenover Runner’s World – dat de geruchten kloppen en dat iedere atleet voor het weekend een paar schoenen mag afhalen.

Een gok 
Of atleten daags voor de wedstrijd over zullen stappen op een paar nieuwe schoenen is echter de vraag. Daarbij zijn er uiteraard atleten met sponsorverplichtingen. Zelfs voor atleten die al bekend zijn met de Vaporfly Next% is het een gok om op de vernieuwde schoen te gaan lopen tijdens misschien wel de belangrijkste wedstrijd van hun leven.

Nieuwe regels World Athletics 
Na de controversie rondom the Vaporfly – die uiteindelijk alsnog aan de nieuwe regels voldoet – kleurt Nike met de Alphafly Next% wederom precies binnen de lijntjes. De schoen mag tijdens de trials als protype worden gebruikt aangezien de nieuwe regels aanduiden dat prototypes alleen voor 30 april dit jaar nog in wedstrijden gebruikt mogen worden. Vanaf dan zullen schoenen voor tenminste vier maanden in de winkels moeten liggen voordat een atleet er op mag racen. Een andere regel stelt dat de zool van een schoen niet dikker dan 40 millimeter mag zijn en over slechts één plaat mag beschikken, of dit nou carbon is of een ander materiaal. Nike kan achter al deze punten een vinkje zetten.