De jeugd heeft de toekomst. Hoe mooi is het dan ook om ieder jaar weer al die talentvolle jongeren aan de start te zien van de verschillende triathlons door heel het land. Hard getraind, gefocust en met de wil om te winnen. Juist om deze jeugd een extra podium te geven, spreken wij de komende weken met een behoorlijk aantal van hen. We hebben het met hen over de sport, het trainen, de combinatie met school en soms ook de lastige keuzes. We kijken naar de in hun ogen mooiste wedstrijden, maar ook naar de minder mooie kanten. Eerder spraken we al met Niels van Lanen, Mauro DietersOlaf Jan Bosscher, Willemijn FuiteHugo Overmeen, Luna de Bruin, Barbara de Koning, Mael PlasschaertRobin Dreyling, Joost Friderichs, Maud en Puck Oudeman en Tamar en Merel Veltman. We sluiten de rubriek af met Selina Franken, die vandaag een kijkje in haar leven als triatleet geeft.

,,Ik zat eerst op atletiek. Daar leerde ik Iza de Waal kennen en zij vroeg of ik een keer een triathlon wilde proberen”, vertelt Franken over het begin van haar triathloncarrière. ,,Ik ben toen gaan trainen voor triathlon, maar pas in 2014 heb ik mijn eerste wedstrijd gedaan.” Of het haar beter bevalt dan atletiek? ,,Ja, ik vind het écht heel erg leuk”, antwoordt de 15-jarige Franken enthousiast.

De winter door crossen: ‘Het is leuk om een wedstrijdplanning te houden’ 
,,In de winter doe ik nog steeds wel veel crosswedstrijden met lopen, omdat ik dat echt heel leuk vind. Maar sinds vorig seizoen en het seizoen daarvoor focus ik mij eigenlijk meer op triathlon.” Toch is Franken tijdens off-season nog steeds heel succesvol op de cross. Zo gaat ze momenteel aan de leiding in het Nationaal Crosscircuit in de categorie ‘Meisjes Junioren C’. ,,Er is nog één wedstrijd, maar eigenlijk kan ik al niet meer ingehaald worden. Volgende week is de laatste: het NK cross”, waar ze haar pijlen nog eens op de titel richt, vertelt Franken. ,,Ik vind het wel leuk om in de winter een beetje naar het triathlonseizoen toe te werken. Het is niet alsof ik wedstrijden dan heel erg mis, omdat ik ze dus nog wel doe. Het is ook leuk om een beetje een wedstrijdplanning te houden, dan blijf je er goed in zitten.”

Wedstrijdspanning: ‘Ik zit gewoon veel alleen en zoek de groep niet echt op’ 
Misschien zijn deze vele wedstrijden wel de reden dat Franken goed om weet te gaan met spanningen voor een race: ,,Voor sommige wedstrijden heb ik natuurlijk wel meer spanning dan voor andere races, maar ik kan er wel redelijk goed mee omgaan.” Hoe ze dan is voor een wedstrijd? ,,In de auto ben ik altijd heel erg stil en ik ben altijd een beetje chagrijnig. Ik zit gewoon veel alleen en zoek de groep niet echt op. Dat werkt voor mij prima; je focussen op je eigen ding.”

Die focus houdt Franken ook buiten de wedstrijden vast. Zo doet ze er alles aan om zich steeds verder te ontwikkelen en laat ze zich niet teveel afleiden door doelen in een verre toekomst: ,,Ik heb niet per se een grote droom voor later. Ik wil nu vooral aankomend seizoen goed zijn en steeds beter worden.”

Twee NK-titels: ‘Dat zijn wel mooie herinneringen” 
Met een trots gevoel mag de atlete ook terugkijken op het seizoen van 2019. Ze zette haar mooiste prestaties allemaal in één jaar neer: ,,Vorig jaar ben ik Nederlands Kampioen Cross Duathlon en Cross Triathlon geworden. Dat zijn wel mooie herinneringen. En ik heb vorig jaar het Jeugd en juniorencircuit gewonnen; dat was ook gaaf.”

Druk schema: ‘Dat is wel pittig in combinatie met sporten’ 
,,Ik zit op een LOOT school in drie VWO”, vertelt Franken als we haar vragen hoe ze school en training combineert. ,,Dat is wel pittig in combinatie met het sporten. Ik merk nu wel dat ik het echt druk heb. Drukker dan klasgenoten.” Of ze het VWO af zal ronden is dan ook nog een klein beetje de vraag: ,,Het is mijn plan om later een HBO opleiding te gaan doen, want ik wil de zorg kant op. Dus ik twijfel wel of ik volgend jaar naar vier HAVO wil gaan om mijn diploma daar te halen. Omdat het nu mijn plan toch niet is om naar de universiteit te gaan, zou ik VWO eigenlijk niet nodig hebben.”

‘Vanaf dit jaar zit ik bij het RTC en ik merk wel dat je dan meer gaat trainen’ 
Dat haar agenda vol staat is ook niet heel verwonderlijk. Sinds dit jaar zijn de trainingen voor Franken een stuk serieuzer geworden: ,,Toen ik het nog niet op een hoog niveau deed, vond ik het al wel heel leuk, maar als ik een keer niet ging trainen was het ook niet zo erg. Maar vanaf dit jaar zit ik bij het RTC en ik merk wel dat je dan meer gaat trainen. Maar ik vind het nog steeds hartstikke leuk.” Hoeveel uur de atlete dan gemiddeld maakt per week? ,,Het is best wel wisselend, maar meestal rond de vijftien uur.”

Kwalificeren voor buitenlandse wedstrijden 
,,Ik ben nog best wel jong, maar ik zou mij dit jaar wel kunnen kwalificeren voor Jersey (Super League Triathlon voor junioren, red.)”, reageert Franken als we haar vragen of ze in de toekomst hoopt aan races in het buitenland deel te mogen nemen. ,,Maar er zijn volgens mij vier atleten die dat zouden kunnen en er mag maar één iemand gaan; dus de kans is niet groot. Maar dit is voor mij het eerste jaar dat ik mij überhaupt kan kwalificeren voor iets in het buitenland.”