De jeugd heeft de toekomst. Hoe mooi is het dan ook om ieder jaar weer al die talentvolle jongeren aan de start te zien van de verschillende triathlons door heel het land. Hard getraind, gefocust en met de wil om te winnen. Juist om deze jeugd een extra podium te geven, spreken wij de komende weken met een behoorlijk aantal van hen. We hebben het met hen over de sport, het trainen, de combinatie met school en soms ook de lastige keuzes. We kijken naar de in hun ogen mooiste wedstrijden, maar ook naar de minder mooie kanten. Eerder spraken we al met Niels van Lanen, Mauro DietersOlaf Jan Bosscher, Willemijn FuiteHugo Overmeen, Luna de Bruin, Barbara de Koning, Mael PlasschaertRobin Dreyling en Joost Friderichs. Vandaag geven de zusjes Maud en Puck Oudeman een kijkje in hun leven als triatleet.

,,Het begon allemaal een beetje in 2017”, neemt de 16-jarige Maud ons mee terug in de tijd. We gingen best vaak mee naar wedstrijden om te kijken en dat vonden we altijd heel leuk. Toen begonnen we zelf ook een beetje met hardlopen en zwemmen en in 2017 sloten we ons aan bij Davilex, wat nu Trican heet.” De zusjes beoefenden vóór triathlon een andere sport op hoog niveau. ,,Maud danste daarvoor en ik turnde”, vertelt de 13-jarige Puck. ,,We merkten dat triathlon ons veel meer motiveert en dat we meteen veel zin hadden om beter te worden.”

‘Mensen denken dat wel eens. Dat is wel irritant’ 
Via vader Menno, die vroeger zelf op hoog niveau triathlon heeft beoefend, rolden de twee de sport in. ,,Maar we hebben nooit het gevoel gehad dat doordat papa op hoog niveau triathlon heeft gedaan, wij het ook moesten gaan doen. Mensen denken dat wel eens”, aldus Puck. ,,Dat is wel irritant.” En dus ook niet juist, gaat Maud verder: ,,We zijn eigenlijk altijd bij onze eigen sport gebleven; ik dus dansen en Puck turnen. We volgden gewoon ons hart.”

Een triathlon op de stadsfiets 
Puck heeft mooie herinneringen aan haar eerste wedstrijd. ,,Ik deed in Cuijk mee en dat was best wel spannend, want iedereen kwam aan met racefietsen en ik zat op een normale fiets waar ik ook gewoon mee naar school fietste. Maar ik kwam alsnog als eerste van de fiets. Dat was super grappig”, blikt Puck lachend terug op deze eerste kennismaking. Ondertussen hebben de twee al aardig wat overwinningen op hun naam gezet, werden ze vorig jaar derde met hun team in het Jeugd en Junioren Circuit en pakte Maud een tweede plaats op het NK Duathlon.

‘We waren geduldig om de techniek goed te leren beheersen’ 
Met zwemmen begonnen de zusjes dus laat ten opzichte van veel andere triatleten. ,,Maar ik denk doordat ik ballet deed en Puck turnen, dat we het wel snel oppikten. Als er een aanwijzing werd gegeven konden we het snel toepassen”, zegt Maud. ,,Maar we moesten het wel de tijd geven. We hadden het geduld om de techniek goed te leren beheersen en daardoor komen we nu best wel goed mee.”

Samen trainen 
Dat de twee dezelfde sport beoefenen biedt veel voordelen. Maud: ,,Iedere dag is er wel een training die we samen doen.” En dat zorgt dat ze goed op elkaar ingespeeld zijn, verklaart Puck: ,,Ik vind het echt fijn om met Maud te trainen, want we kennen elkaar goed en weten van elkaar wat de ander haar kwaliteiten zijn. We kunnen elkaar goed motiveren om door te blijven gaan.” Of het soms moeilijk is om gemotiveerd te blijven? ,,Nou, dat komt eigenlijk nooit voor”, zegt Maud. ,,We hebben altijd wel zin om naar trainingen te gaan.” Behalve in trainingen hebben de zusjes Oudeman ook voor wedstrijden veel aan elkaars gezelschap: ,,Je kan elkaar best wel goed helpen. Bijvoorbeeld met het klaarzetten van spullen voor een wedstrijd, dan checken we dat. Of voor een wedstrijd je wetsuit aantrekken en samen inlopen; de gesprekjes die je dan hebt zijn fijn.”

(tekst gaat verder onder foto)

Maud en Puck samen op het podium. (Foto: Facebook)

‘Ik train al op een schema en Puck nog niet’ 
Dat het aan motivatie bijna nooit ontbreekt is maar goed ook, want de zusjes trainen voor hun leeftijd al aardig wat uren. Maud: ,,Gemiddeld train ik ongeveer vijftien uur per week, maar het ligt er ook maar net aan wat voor een week het is.” Bij Puck ligt dit logischerwijs wat lager: ,,Maud traint wel wat meer, want zij zit al bij de junioren en ik doe nog maar jeugd. Het verschilt bij mij ook per week, maar ik denk dat ik rond de negen of tien uur train.” Daarbij is het ook nog erg vrijblijvend. ,,Ik train al op een schema en Puck nog niet”, legt Maud uit.

Doelen 
Met grote dromen of doelen voor de toekomst zijn ze nog niet echt bezig. ,,Ik ben eigenlijk nog helemaal niet zoveel bezig met de toekomst. Eigenlijk vooral met het nu; gewoon beter worden en kijken naar het proces en wat mijn verbeterpunten zijn”, aldus Maud. Puck: ,,Mijn droom is vooral doen wat ik leuk vind, in dit geval dus triathlon; blijven verbeteren en dan zien wat er uit komt.”

School
Voor Maud, die in vijf VWO zit, komt het studentenleven in de buurt. Maar wat ze heeft nog even tijd nodig om te bedenken wat ze graag wil gaan doen: ,,Ik weet het nog niet helemaal zeker. Ik heb wel een paar ideeën, maar gelukkig ook nog anderhalf jaar de tijd om er over na te denken. Studeren ga ik in ieder geval combineren met sport, maar ik vind een studie doen wel echt belangrijk.” Op haar huidige school krijgt Maud veel begrip voor haar sportieve ambities: ,,Ik zit op een LOOT school en dat gaat allemaal best wel goed, want ik krijg veel hulp van school en ik leer best hard voor toetsen. Gelukkig heb ik nooit echt problemen met de combinatie van triathlon en school. Soms geeft het misschien wat stress en zorgt het dat ik extra goed moet plannen. Maar het is fijn dat de mensen op school mij goed helpen.”

Puck zit in de tweede klas van het HAVO/VWO en koos bewust voor een andere school: ,,Ik zit niet op een LOOT school. Er is er maar één in Nijmegen en de school waar ik nu op zit past beter bij mij.” Het betekent wel dat Puck nog meer zelf moet regelen en drukke dagen heeft: ,,Als ik uit school kom moet ik wel meteen door op de fiets naar het zwembad en dan daarna weer leren en zorgen dat ik het huiswerk af krijg. Dat is soms wel even goed plannen.”

‘Vaak snappen mensen het ook niet helemaal’ 
Op school hebben de zusjes geen vrienden die ook aan triathlon doen. ,,Ze vinden het wel heel erg leuk dat wij het doen, maar vaak snappen mensen het ook niet helemaal. Dan ga ik zwemmen en dan vragen ze ‘maar je doet toch triathlon?’. Maar ik heb een leuke vriendenkring en zij steunen mij heel erg, begrijpen het en zijn altijd trots. Dat is heel fijn”, vertelt Maud. ,,Bij mij doet ook niemand aan triathlon, maar ik heb gelukkig ook een leuke vriendengroep om mij heen die helpt en trots op mij is. En de vraag of we na het zwemmen meteen gaan fietsen krijg ik ook wel eens”, lacht Puck.

Debuut in de eredivisie 
Maud begon het seizoen al een beetje afgelopen weekend met de winst in haar categorie tijdens de Maresia Cross Duathlon: ,,Het was een hele leuke wedstrijd, maar het was vooral als training. Ik had veel getraind deze week, dus het was een mooie prikkel en het ging goed.” De atlete kijkt erg uit naar komend seizoen, zeker nu ze debuteert in de eredivisie: ,,Ik heb echt zin om weer te starten en keihard te gaan racen. Winter is toch een beetje saai. Ik ga dit jaar (naast het Jeugd en Junioren Circuit, red.) ook in de eredivisie starten voor TVS ’90. De teamwedstrijd en andere wedstrijden start ik nog wel gewoon voor Trican Visma. Ik heb er veel zin in. Het is wel echt wat anders natuurlijk – veel sneller en harder – maar super leuk.”

Grote voorbeeld 
,,Ik vind het moeilijk om te zeggen wie echt mijn grote voorbeeld is”, reageert Maud als we haar daarnaar vragen. ,,Maar ik kijk wel erg op tegen Annemiek van Vleuten, Lucy Charles, Nicola Spirig en Daniela Ryf. Puck herkent zich daar in, maar noemt ook Mathieu van der Poel: ,,Als ik die zie veldrijden, vind ik het wel echt gaaf om te zien hoe hij het doet.”

Tips 
Maud adviseert kinderen die overwegen met triathlon te beginnen vooral een leuke trainingsgroep te zoeken: ,,Dat motiveert zo erg en helpt je zoveel verder. Ook een goede trainer is heel belangrijk. En je moet er natuurlijk plezier in blijven houden; rustig opbouwen en niet als een gek beginnen.” Puck sluit zich daarbij aan: ,,Zorg dat je het gewoon leuk hebt, want als je plezier maakt helpt dat je heel erg.”