Nog steeds stromen de haatreacties en bedreigende berichten binnen in de inbox van Dylan Groenewegen. Het is alweer een maand geleden dat onder andere Fabio Jakobsen ernstig ten val kwam door de van zijn lijn afwijkende Groenewegen, maar het incident laat de twee nog altijd niet los. Terwijl Jakobsen nog dagelijks fysiek wordt herinnerd aan het dramatische einde van de sprintfinish in Polen, wordt Groenewegen – die eerder al geëmotioneerd een interview gaf – vooral mentaal getest.

Zo verklaart de manager van beide renners, Martijn Berkhout, in een interview met NOS. „Dylan zit momenteel in een mentaal traject, want hij heeft zo ontzettend veel voor de kiezen gekregen. Dat heb ik in het wielrennen nog nooit gezien. Hij krijgt nog steeds bedreigingen, dat gaat elke dag door. Het is afwachten wanneer dat stopt of afneemt. Het is niet zo dat hij zich prettig voelt, nee. Hij leeft echt met de consequentie van de gebeurtenissen in de Ronde van Polen.”

‘Er zit zoveel vuur in Fabio, dat móet terugkeren’

Of Groenewegen het plezier in de sport nog terug kan vinden na deze heftige gebeurtenis is nog maar de vraag. Bij Jakobsen speelt de vraag of hij überhaupt fysiek in staat zal zijn om terug te keren naar het hoogste niveau. ,,Fabio zit momenteel in zijn herstelfase en de tijd moet leren of hij terug kan keren”, aldus Berkhout. ,,Er zit zoveel vuur in Fabio, dat móet terugkeren in de koers.”

Groenewegen mag van zijn ploeg voorlopig niet racen en de trainingen staan daarom momenteel op een laag pitje. Ondertussen wordt er wel alles aan gedaan om de twee weer terug te brengen naar de koers, vertelt Berkhout. ,,Beide renners worden heel goed begeleid door hun ploeg en de mensen eromheen, en we proberen met z’n allen te bereiken dat ze in de toekomst weer tegen elkaar kunnen sprinten.” Ook reageert de manager dat de atleten contact met elkaar hebben gehad, maar dat het nu vooral aan Jakobsen is hoe dit contact verder verloopt. Voorlopig heeft de atleet al zijn energie nodig voor een goed herstel.