Morgenavond – zondag 25 juli – om 23:30 uur Nederlandse tijd is het zover en gaat de mannenrace bij de Olympische Spelen in Tokyo van start. De wedstrijd vindt plaats in Odaiba Park, een klein eiland in Tokyo Bay, tussen Koto City en Shinagawa City. De 1500 meter zwemmen wordt verdeeld in twee zwemrondes: eentje van 1000 meter en eentje van 500 meter. Daarna volgt een technisch fietsparcours dat acht rondjes beslaat en meerdere u-turns kent. Tot slot lopen de atleten nog vier rondes om uiteindelijk richting finish te keren en te bepalen wie zich Olympisch kampioen mag noemen. Eén ding is zeker: niet alleen het parcours is pittig, ook de warmte kan, ondanks de start in de vroege Japanse ochtend, een rol spelen.

Echte voorspellingen zijn altijd lastig. Ten eerste omdat een Olympische race altijd anders is dan andere wedstrijden – alleen al omdat de druk voor atleten waarschijnlijk nóg groter zal zijn – maar ook omdat de volledige wereldtop aan de start staat. Waarschijnlijk is het wel dat Vincent Luis (FRA) en Henri Schoeman (RSA) voorin het veld uit het water zullen komen en het is ook aannemelijk dat er daarna een kopgroepje ontstaat waar atleten als Jonathan Brownlee (GBR) en Jonas Schomburg (GER) bij aansluiten. Mochten de drie Noren Kristian Blummenfelt, Gustav Iden en Casper Stornes bij elkaar op de fiets terecht komen, valt het niet uit te sluiten dat deze drie mannen snel naar voren rijden.

Toch zou het ook zomaar kunnen dat er een grote groep op de fiets ontstaat – zoals je dat eigenlijk vrijwel altijd ziet bij races op dit niveau – en dat het looponderdeel uiteindelijk allesbeslissend gaat zijn. Toch zijn dan ook Luis en Blummenfelt grote kanshebbers, maar wat te denken van bijvoorbeeld de Britse Alex Yee, die de afgelopen maanden steeds sterker werd en vooral over een ongekend loopniveau beschikt?

Tyler Mislawchuk (CAN) is ook iemand om in de gaten te houden: wellicht als outsider, maar vergeet niet dat hij het Olympisch testevent in 2019 op zijn naam schreef. Ook de Amerikaanse Morgan Pearson is misschien niet de eerste naam waar aan gedacht wordt als je het hebt over titelfavorieten, maar toch is het een zeer sterke loper die in het hierboven geschetsten scenario wel eens voor verrassingen kan zorgen. Mario Mola (ESP), Javier Gomez (ESP) en Marten van Riel (BEL) zijn zomaar nog wat namen waar ook naar gekeken zal worden.

Een preview op de vrouwenrace vind je hier.

Doe jij al mee aan de 3athlon OS-winactie? Raad welke atleten het beste presteren en maak kans op een gratis startbewijs voor de Middle Distance van Challenge Almere-Amsterdam of een startbewijs voor Ironman 70.3 Westfriesland. Meedoen via deze link!