Eerder blikten we al vooruit op de mannenrace die morgenavond – zondag 25 juli om 23:30 uur Nederlandse tijd – van start gaat, maar eigenlijk kunnen we een dag later – maandag 26 juli om dezelfde tijd – nóg meer genieten. Dan staat de vrouwenrace op het programma en hebben we met Maya Kingma en Rachel Klamer twee Nederlandse deelneemsters aan de start. Kingma geldt zelfs als één van de favorieten voor een medaille.

Net als de mannen vindt de wedstrijd plaats in Odaiba Park, een klein eiland in Tokyo Bay, tussen Koto City en Shinagawa City. De 1500 meter zwemmen wordt verdeeld in twee zwemrondes: eentje van 1000 meter en eentje van 500 meter. Daarna volgt een technisch fietsparcours dat acht rondjes beslaat en meerdere u-turns kent. Tot slot lopen de atleten nog vier rondes om uiteindelijk richting finish te keren en te bepalen wie zich Olympisch kampioen mag noemen. Eén ding is zeker: niet alleen het parcours is pittig, ook de warmte kan, ondanks de start in de vroege Japanse ochtend, een rol spelen.

Voor Rachel Klamer zijn het haar derde Olympische Spelen: haar beste prestatie was vijf jaar terug in Rio de Janeiro, waar ze tiende werd. Of ze die vorm dit jaar te pakken heeft, is de grote vraag, want na een zware periode en een aantal tegenvallende resultaten lijkt ze niet het beste momentum te pakken te hebben. Iemand voor wie dat uiteraard wel geldt, is Maya Kingma: na haar derde plaats in Yokohama en daarna klinkende overwinning bij de WTCS in Leeds, bombardeerde ze zichzelf meteen tot medaillekandidaat in Tokyo.

Het is Kingma die we waarschijnlijk tijdens het zwemmen al meteen van voren zullen zien, want altijd weet de Nederlandse zich gedurende dat eerste onderdeel vooraan het veld te manifesteren. Zeer waarschijnlijk zal ze daar gezelschap krijgen van onder andere de Britse Jessica Learmonth, Georgia Taylor-Brown en Vicky Holland, de Amerikaanse Taylor Knibb en Summer Rappaport en mogelijk ook de Braziliaanse Vittoria Lopes en Bermudaanse Flora Duffy. Iemand waar in deze fase vooral naar gekeken zal worden, is de Amerikaanse Katie Zaferes: de wereldkampioene uit 2019 heeft niet haar beste vorm te pakken en het is de vraag of ze aansluiting zal vinden in deze beginfase.

Voor Kingma zou het een ideaal scenario zijn wanneer er na het zwemmen een klein kopgroepje op de fiets ontstaat en de wedstrijd daar hard wordt gemaakt, zodat er af en toe nog wat dames afwaaieren. Van achteren zal iemand als Nicola Spirig (SUI) er ondertussen alles aan doen om dichterbij te komen en ook Klamer zal na het zwemmen proberen de sprong naar voren te wagen. Makkelijk zal dat niet zijn in het geval van een kleine kopgroep die goed samenwerkt, zoals we dat bijvoorbeeld in Leeds zagen.

Met alle namen die we in bovenstaand scenario voorbij zien komen, hebben we meteen de grootste favorieten voor de overwinning uitgelicht. Afhankelijk van hoe de vrouwen van de fiets komen, zal er zich een bijzonder spannend looponderdeel voltrekken, waarbij de kaarten echt geschud worden. Waar Kingma het vertrouwen van Leeds meeneemt, weten we dat Duffy altijd sterk loopt en ook de Britse en Amerikaanse dames kennen doorgaans geen genade tijdens de afsluitende tien kilometer.

Een voorbeschouwing op de mannenrace vind je hier.

Doe jij al mee aan de 3athlon OS-winactie? Raad welke atleten het beste presteren en maak kans op een gratis startbewijs voor de Middle Distance van Challenge Almere-Amsterdam of een startbewijs voor Ironman 70.3 Westfriesland. Meedoen via deze link!