De nog altijd snelle technologische ontwikkeling die onze tijd rijk is, biedt Race Directors een kans om maatregelen omtrent veiligheid en eerlijke races te herzien. Begin 2000 keken atleten nog niet raar op als tijden handmatig werden bijgehouden. Terwijl een wedstrijd in die jaren als modern werd beschouwd bij aanwezigheid van een microfoon en een simpele timing mat, zijn de technologische mogelijkheden vandaag de dag oneindig.

‘The law of accelerating returns’. Het is een term die ontwikkelaar Ray Kurzweil gebruikt om de snelle ontwikkeling van de technologie uit te drukken. De mogelijkheden van technologie – of we het nou over een computer, smartphone of een timing chip hebben – nemen ieder jaar toe met duizenden, miljoenen en miljarden. En dat terwijl de kosten omlaag gaan. Dat is interessant voor triathlon, gelooft Challenge Family CFO Richard Belderok.  ,,Met het internet – waar hardware steeds kleiner, goedkoper en beter verbonden is – komen er absoluut technologische veranderingen. Aangezien triathlon altijd al een sport is geweest van de pioniers en open staat voor verandering, kunnen we hierin samen een leidende rol op ons nemen”, aldus Belderok in een interview met Triathlete.

Veel Race Directors zien technologie voornamelijk als middel voor veilige en eerlijke races. Maar wat betekent dit voor de sport?

Snelle communicatie tussen juryleden

Radio’s en walkie-talkies zijn vervangen door smartphones en apps. ,,De voornaamste verbetering die we zien is de snelheid waarmee juryleden kunnen communiceren”, reageert Belderok. ,,Met berichtjes en apps kunnen juryleden een penalty vanaf het parcours doorgeven aan de strafboxen en juryleden bij de finish. Dankzij deze snelle communicatie kan er sneller op uitgedeelde penalty’s gereageerd worden.”

Eén plek voor alle informatie

Voor een perfecte wedstrijddag moeten verschillende teams goed aangestuurd worden, zoals bijvoorbeeld de wedstrijdbegeleiding, juryleden, verkeersmedewerkers, EHBO en vrijwilligers. Vier jaar geleden creëerde de Norseman een Venue Control Center (VCC) waar de informatie voor alle betrokkenen samenkwam. ,,Met een A-naar-B parcours over grote delen van het zuiden van Noorwegen – met fjorden, bergpassen en een bergtop finish – is communicatie een grote uitdaging”, reageert Oliver. ,,De VCC veranderde alles. Het geeft ons een volledig overzicht van alle incidenten en de status wanneer deze gemeld worden.”

Niet aan penalty’s ontsnappen

Enkele maanden geleden vertelde Jeroen Visser ons over het anti-stayersysteem dat hij momenteel ontwikkelt. Het is een voorbeeld van hoe technologie kan helpen om overtreders van de regels – in dit geval mensen die stayeren – op te sporen. Ook drones vormen daarin een mogelijkheid, vertelt Belderok. ,,Met de verbeterde filmmogelijkheden en langere batterijduur van drones is er een mogelijkheid om videobeelden te verzamelen als bewijs voor een penalty. Het integreren van exacte (GPS) posities van mensen en fietsen kan hierbij helpen.”

Elektrische fiets in schaapskleren

In 2016 kondigde Ironman aan dat ze voor wedstrijden – net zoals de UCI – fietsen zouden controleren op verborgen motortjes in het frame of in de wielen door het gebruik van een mobiel ‘röntgen’ apparaat, magnetische scan tablets en andere trackers om manipulatie aan een fiets of wiel tijdens een wedstrijd te achterhalen.

‘Dromen over drones’

,,Wij dromen over drones bij de Norseman”, zegt Oliver. ,,We gebruiken ze al, maar voornamelijk voor het mediateam. Maar drones als oplossing voor andere zaken, zoals het herkennen van ongewoon gedrag tijdens het zwemmen, zouden ons een hoop kopzorgen besparen.”

Heel veel timing matten

Afhankelijk van de lengte van een wedstrijd, kunnen atleten wel zo’n 60 timing matten passeren. Belderok geeft aan dat dankzij deze vele matten, abnormale tijden of gemiste matten en afwijkende splits, snel herkend kunnen worden. Dit kan ingezet worden als middel tegen valsspelen.

Medische technologie

Triatleten gaan niet zelden over hun grenzen heen en dat brengt soms enorme risico’s met zich mee. Technologie kan medisch personeel helpen om snel de fysieke status van een atleet te achterhalen, wat helpt om juist te handelen mocht een atleet hulp nodig hebben. Zo kunnen hartslagmonitoren onregelmatigheden in het hart onthullen. Zweet stickers op de huid kunnen het vochtverlies en de natrium concentratie achterhalen om zo dehydratie tegen te gaan. Bij de Norseman slikt een deel van de atleten een pil om gegevens van de lichaamstemperatuur te verzamelen. Hoe meer informatie artsen hebben over het effect van extreme sportieve inspanningen op het lichaam, hoe beter ze kunnen reageren mocht het eens misgaan.