Je hebt ‘snelle’ schoenen, je hebt schoenen met carbonzolen, je hebt ondersteunende schoenen en zo kunnen we nog wel even doorgaan; hardloopschoenen komen tegenwoordig in alle soorten en maten. Wij hebben onze kilometers de laatste tijd op de Hoka Clifton 8 gelopen.

Op voorhand wisten we wel dat we er qua snelheid een stukje op achteruit zouden gaan; normaliter lopen we eigenlijk altijd op onze Hoka Rocket X schoenen; ideaal om snelheid mee te maken, maar tegelijkertijd lekker ondersteunend wanneer je dat nodig hebt. Echte tempotrainingen werken we af op onze Hoka Carbon X2 en de lange, rustige duurlopen op onze Hoka One One Elevon 2. Stuk voor stuk schoenen waar we zeer tevreden over zijn en waar we maar al te graag op lopen. Eerlijk is eerlijk; bij de Hoka Clifton 8 is dat plezier nét een beetje minder.

Clifton 8 is wel degelijk prima, solide schoen

Is de Clifton 8 dan geen goede schoen? Schiet de kwaliteit tekort? Nee, daar moeten we ook eerlijk in zijn; dat is zeker niet het geval. De Hoka Clifton 8 is een stevige, solide schoen met goede demping, prima ondersteuning en meer dan voldoende stabiliteit. In het spectrum tussen stabiliteit en snelheid kun je de Clifton 8 zonder twijfel aan de linkerkant indelen; deze schoen koop je niet voor snelheid, deze schoen koop je niet voor je intervals, maar eigenlijk puur en alleen voor je langere – of beter gezegd; rustigere – runs.

Wanneer het tempo laag ligt – al is ‘laag tempo’ natuurlijk een bijzonder relatief begrip – doet de Clifton 8 precies wat ‘ie moet doen. De schoen zit comfortabel, irriteert niet, ademt goed en geeft een goed gevoel rond de voet en enkel. Vanaf het moment dat we het tempo opvoerden naar onder de vijf minuten per kilometer – voor heel veel triatleten toch niet per se een hele grote barrière – merkten we echter ook dat de schoen snel aan stabiliteit lijkt te verliezen. Onze voeten schoven iets meer, vaak met kleine blaartjes tot gevolg. Goed om te weten; de maat van de schoen is goed en we gebruikten dezelfde loopsokken als altijd. Daar schuilt het probleem dus niet, al moeten we ook toegeven dat het ons niet helemaal duidelijk is waardoor het dan wél komt.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Hoka Clifton 8. (Foto: 3athlon.nl)

Wat opvalt is in ieder geval dat de Clifton 8 een bijzonder brede schoen is. Daardoor oogt deze Hoka-schoen redelijk lomp – en vinden we hem ook minder mooi dan andere modellen – en wellicht ook dat het probleem daar schuilt. Het lijkt gewoon niet helemaal het model om tempo op te maken. Het is geen echte allround schoen.

Voor rustige runs is de Clifton 8 meer dan prima

Kunnen we deze schoen daar op afschrijven? Feitelijk niet; wat de Hoka Clifton 8 moet doen, doet hij namelijk (meer dan) prima. Voor de rustigere runs is het een fijne schoen en ook in het dagelijks leven kun je deze schoen uitstekend dragen. Wij dragen hem regelmatig tijdens een lange dag werk en wat opvalt is dat onze voeten dan veel minder vermoeid zijn dan bij andere schoenen. En dat is ook wat waard!

Je kunt de Hoka Clifton 8 onder andere via de website van Hoka aanschaffen.