‘Grenzeloze snelheid voor iedereen’. Het is een slogan waarmee de Hoka One One Carbon X 2 op de markt werd gebracht als nieuwste generatie loopschoen. Niet zo gek ook, want net als andere merken implementeert Hoka met dit model een volledige carbon-zool, waarmee de Carbon X 2 vooral is bedoeld voor atleten die hun runs op hoog tempo afwerken. De afgelopen weken konden wij uitgebreid aan de slag met de schoen en onze bevindingen lees je in deze review.

Dat de Carbon X 2 een snelle schoen moet zijn, voel en zie je direct. Het is niet alleen de wetenschap dat je op carbonzolen loopt, want ook het uiterlijk draagt hier zeker aan bij. Vooral de zool, die bij de hak spits afloopt, zorgt voor een bijzonder strakke look. Wat dat betreft volgt de Carbon X2 de lijn van de eerder verschenen Rocket X en lijkt er steeds meer afgestapt te worden van de tot voor kort kenmerkende ‘lompere’ (maar zeker niet lelijke, red.) look van de Hoka schoenen.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Hoka One One Carbonx X 2 (Foto: 3athlon.nl)

Wat ook direct opvalt is de toch weer fijnere pasvorm van de Carbon X 2. Persoonlijk lopen we áltijd zeer prettig op de schoenen van Hoka – zoals je kunt lezen in de reviews van de Rincon 2, Arahi 4 en Elevon 2 – maar het aantrekken van de Carbon X 2 is toch wel écht een feestje. De schoen vormt zich uitstekend om de voet en enkel, sluit strak aan, maar knelt nergens. De lip van de schoen heeft – in ieder geval wat ons betreft – de perfecte lengte en daarmee zorgt ‘ie voor net dat beetje extra ondersteuning.

Ook tijdens het lopen voel je de ondersteuning, in dit geval vooral van de carbonzool. Op hoger tempo – laten we zeggen vanaf 4:30 minuut per kilometer of sneller – heeft de schoen een haast perfecte afwikkeling en lijkt het soms echt alsof je wordt voortgedreven door de schoen. Het is lastig inschatten hoeveel voordeel je dit oplevert, maar na behoorlijk wat kilometers op de Carbon X 2 gelopen te hebben, durven we toch wel te stellen dat je er zo’n vijf seconden per kilometer voordeel van kunt hebben. Minimaal. En ja: dat is behoorlijk veel!

Tekst gaat verder onder afbeelding

Hoka One One Carbon X 2 (Foto: 3athlon.nl)

Daar staat wel tegenover dat we de Carbon X 2 een heel stuk minder prettig vinden lopen als we het tempo omlaag schroeven. Als we onze langere duurlopen doen waarbij de tempo’s rond of regelmatig ook boven de vijf minuten schommelen, voelt de schoen minder fijn en soms zelfs een beetje instabiel. Wij merken dat de voet dan meer lijkt te bewegen, iets dat overigens moeilijk verklaarbaar is. In tegenstelling tot de Rocket X – een schoen die ook het beste tot z’n recht komt bij hogere snelheden, maar ook zijn mannetje staat als je het tempo omlaag gooit – is dat een nadeel. Tegelijkertijd moeten we daar ook geen al te groot punt van maken: de Carbon X 2 is een schoen gericht op snelheid en daarmee eigenlijk ook niet bedoeld voor het ‘langzamere’ werk. Het zou wellicht niet helemaal terecht zijn om de schoen daar (negatief) op te beoordelen.

Het moge dan ook duidelijk zijn dat we zéér content zijn met de Hoka One One Carbon X 2. Nooit liepen we met zo’n gemak onze tempo’s – of dat nou korte, intensieve intervals zijn met een snelheid van soms boven de twintig kilometer per uur of het wat langere tempowerk rond de vijftien kilometer per uur – en nooit eerder voelden we dat een schoen ons daar enigszins bij hielp. Wij kunnen in ieder geval niet wachten tot het wedstrijdseizoen losbarst, want we maken ons vast op voor hopelijk een aantal mooie persoonlijke records.