Na de vele negatieve publiciteit die de Ronde van Polen afgelopen jaar kreeg, is het op zijn minst opmerkelijk dat juist deze wedstrijd is uitgeroepen tot Sportevenement van het Jaar in Polen. De wedstrijd waarin Fabio Jakobsen in de eindsprint – net verschillende andere renners – hard ten val kwam, kreeg veel kritiek te verduren, met name omdat de dranghekken niet veilig opgesteld zouden staan en daardoor los raakten.

Enkele meters voor de finish kwam Jakobsen in de hekken terecht nadat Dylan Groenewegen van zijn lijn week. Met ernstige verwondingen kwam de atleet in zeer kritieke toestand in het ziekenhuis te liggen. Jakobsen onderging verschillende operaties om zijn gezicht te herstellen en had lang nodig om volledig te herstellen. Nog altijd is hij niet helemaal de oude, maar ondertussen durft de renner weer na te denken over zijn terugkeer in het peloton.

Niet alleen wielerfanaten merkte de gevaarlijke situatie op, ook Jakobsen zelf vindt dat er wat moet veranderen om de risico’s in de eindsprint te beperken, zo vertelde de atleet in een interview met het AD. “De UCI zou zich er veel meer over moeten buigen. Dit soort gevaarlijke finishes moet eruit. Wat ik wel weet, is dat ik niet meer meesprint als ik zie dat de hekken niet deugen.”

Terwijl de UCI de schuld vooral bij Groenewegen lijkt te leggen – de atleet werd negen maanden geschorst – uitten wielerfanaten ook vooral kritiek op de organisatie achter de Ronde van Polen. Zo vinden veel mensen de finish sowieso te gevaarlijk vanwege de recordsnelheden die behaald worden in de afdaling.