Waar de Nederlandse Els Visser zich niet kan vinden in de diskwalificatie die zij en Sonia Bracegirdle kregen voor Ironman Maastricht, beiden sneden een stuk tijdens het zwemmen af, kan Bracegirdle dat wel. ,,Ik denk dat dit de meest gepaste uitkomst is”, legt ze uit in een online reactie.

Els Visser en Sonia Bracegirdle werden respectievelijk eerste en derde bij Ironman Maastricht. Gisteren hoorden beide atleten echter dat ze worden gediskwalificeerd wegens het niet volgen van het (zwem)parcours. Els Visser liet gisteren al optekenen dat die beslissing, waardoor ze dus haar overwinning en ook de Nederlandse titel Long Distance kwijtraakt, haar ’emotioneel raakt’ en vooral ook als ‘oneerlijk’ aanvoelt. De Utrechtse liet weten aanwijzingen van iemand van de organisatie te hebben opgevolgd waardoor ze dus – in de voeten van Bracegirdle – een stuk te kort zwom. Volgens Bracegirdle is dat echter niet het geval. ,,Natuurlijk ben ik zeer teleurgesteld, maar ik wil de jury bedanken dat zij nu deze beslissing hebben gemaakt. Ik wil mijn excuses aanbieden aan iedereen die werd benadeeld door mijn fout.”

Ze noemt het afsnijden expliciet een ‘fout’ omdat ze tijdens de race geen idee had dat ze verkeerd zwom. ,,Het was een volledig onbedoelde fout. Ik wist pas dat ik een boei had gemist, toen ik weken na de race van de protesten hoorde. Uiteindelijk heb ik de beelden teruggekeken en daar is duidelijk te zien dat ik niet om de laatste boei heen zwom, maar recht naar de swim exit. Dit was mijn eerste Ironman en ik denk dat ik door alle adrenaline niet goed heb nagedacht.”