Nadat eind vorig jaar bleek dat de NTB stopt met de verschillende Regionale Training Centra’s (RTC’s), is er op verschillende locaties naar alternatieven gezocht. In Almere werd bijvoorbeeld de zogenaamde Triathlon Academie Almere opgericht en nu volgt in Brabant de zogenaamde Stichting Duursport Ontwikkel Punt (DOP).

“Na het besluit van de NTB om eind 2023 te stoppen met de RTC’s, dreigde de opleidingsstructuur in Brabant voor jonge triatleten te verdwijnen. Door de oprichting van DOP is de contunuïteit van talentherkenning en talentontwikkeling in Brabant voorlopig gewaarborgd. De Stichting neemt de rol die het RTC Brabant tot eind 2023 had, grotendeels over”, staat in een zojuist uitgestuurd persbericht.

De trainingen en coaching van de atleten die zijn verbonden aan DOP, worden gegeven door Armand van der Smissen en Toine van Diessen. Zij zullen, zo staat ook in het persbericht, worden bijgestaan door ‘een aantal externe experts’. “DOP heeft als voornaamste doel het bieden van gestructureerde begeleiding en ondersteuning aan triatleten in de provincie Brabant en nabije omgeving. Deze sportieve ontwikkeling richting succesvol triatleet/duatleet op nationaal en internationaal niveau, gaat hand in hand met het ontwikkelen van de atleten als persoon in een veilige sportomgeving waar de jongeren graag heen gaan. De Stichting biedt vrijwel dagelijks trainingen aan. Atleten die wat verder weg wonen, sluiten in het weekend en incidenteel door de week aan.”

Van der Smissen zegt het volgende. “Wij geloven in een brede groep atleten die elkaar naar een hoger niveau kunnen stuwen. Voornaamste criterium om toegelaten te worden is, naast een bepaald basisniveau, vooral de wil om beter te worden en deel uit te maken van het team. De sporters komen graag naar de trainingen, ook om elkaar te zien en ontmoeten: dat is van niet te onderschatten waarde.”