Hoe kun je als vereniging je leden op zo’n manier betrekken dat iedereen zijn of haar steentje bijdraagt, wat kun je doen om jeugd aan te trekken, hoe hou je hen vervolgens gemotiveerd én hoe realiseer je een goede teamspirit? Het zijn slechts een paar van de vraagstukken die bij De Dolfijn – Amsterdam regelmatig de revue passeren en waar de vereniging met veel plezier het gepaste antwoord op vindt. We spreken bestuursvoorzitter Koen van de Weijenberg, fanatiek lid van het Eredivisie vrouwenteam Marieke de Groot, teamcaptain Marijke Zeekant én trainer en Eredivisie atleet in het mannenteam Wouter Dijkshoorn.
“Een groot voordeel voor ons is dat we veel zwemwater hebben. We zitten echt ruim in het jasje als ik dat zo van anderen hoor. We hebben op maandag, dinsdag en donderdag zelfs twee uur tot onze beschikking. En dan zaterdag en zondag nog”, aldus Zeekant over het ruime trainingsaanbod. “Ik ga zelf niet meer naar de looptrainingen, maar ook die zijn erg populair.” Zelfs in deze ‘coronatijd’ bleef De Dolfijn actief. Zo initieerden een aantal atleten van de vereniging, waaronder Dijkshoorn, teamwedstrijden op Zwift. “We doen daarin mee met drie herenteams en een vrouwenteam”, vertelt Van de Weijenberg. “Dat is onwijs leuk en het heeft een enorm aantrekkende werking gehad dit laatste halfjaar.”
De Groot over vrouwenteam Eredivisie: ‘Driemaal is scheepsrecht’
Ondanks dat De Groot de afgelopen jaren weinig wedstrijden van de Teamcompetities deel kon nemen in de 1eDivisie, maakte ze een sterke ontwikkeling door en zal ze in 2021 aansluiten in het Eredivisieteam. Dat De Groot weinig kon racen, heeft alles te maken met een vervelende valpartij in 2019: “Dat was mijn eerste seizoen, maar in het begin van het seizoen viel ik en daarmee ging dat seizoen eigenlijk aan mij voorbij.” In 2020 gooide corona roet in het eten en dus heeft De Groot nu alle hoop gevestigd op 2021. “Driemaal is scheepsrecht”, lacht de atlete – die sinds drie jaar aan triathlon doet – optimistisch. “Ons doel als team is zo goed mogelijk presteren. De samenstelling is een beetje veranderd dit jaar. Er zijn twee meiden weg, dus we moeten nog even kijken waar we op uitkomen, maar ons doel is zo hoog mogelijk eindigen.”
Sinds de atlete bij De Dolfijn zit, is de vereniging niet meer uit haar leven weg te denken. “Ik train veel samen, met iedereen. Ik zou echt niet weten wat ik met mijn tijd aan moest als ik niet bij De Dolfijn zat”, lacht De Groot. “Naast de Eredivisie heeft iedereen ook zo zijn eigen doel en daar zijn we heel ‘supportive’ in. We halen echt het beste in elkaar naar boven, omdat iedereen zijn eigen kwaliteiten heeft.”
Tekst gaat verder onder afbeelding
Belang van samen trainen
Niet alleen De Groot geeft aan veel waarde te hechten aan het samen trainen, het is echt één van de speerpunten van De Dolfijn. “Vroeger trokken we wel eens atleten van buiten Amsterdam aan voor de Eredivisie teams, maar we streven er nu juist naar om deze teams te vullen met mensen vanuit De Dolfijn, want het niet samen kunnen trainen was echt een gemis. Dan hadden we wel goede dames, maar zagen we ze nooit”, legt Zeekant uit.
Dijkshoorn sluit zich daar volledig bij aan: “Als iemand nieuw bij ons team komt, geven we altijd aan dat we het belangrijk vinden om met elkaar te trainen. We hebben vier trainingen in de week, waarbij iemand wel eens minder aanwezig is doordat hij verder weg woont of een andere situatie heeft, maar het gros is zeker drie keer per week aanwezig bij de teamtrainingen.”
Dijkshoorn over mannenteam Eredivisie: ‘Twee nieuwe jongens in het team’
Sinds 2015 maakt Dijkshoorn onderdeel uit van het heren topteam van De Dolfijn. Terwijl hij in het eerste jaar nog een degradatie van het jaar daarvoor recht moest zetten, streed hij een jaar later alweer mee in de Eredivisie. “We hebben een tijd in de middenmoot meegedaan, maar zitten nu weer op de ‘subtop’. Voor volgend jaar hopen we op een podiumplek, maar we zijn vast niet de enige.”
“We hebben twee nieuwe jongens in het team, waarvan eentje uit het wedstrijdzwemmen: hij heeft de potentie om vooraan uit het water te komen en moet met lopen nog wat ontwikkelen, maar ik denk wel dat we sterker zijn geworden.” Terwijl De Dolfijn hard doortraint, ontbreekt er dit seizoen een belangrijke concurrent. “Het is heel jammer dat Squadra gestopt is, maar voor een hoge plek in de ranglijst is het voor ons een positieve ontwikkeling.”
Jeugd aansporen
Het aansporen van de jeugd is niet alleen ontzettend leuk, maar ook erg belangrijk om je als vereniging te blijven ontwikkelen. “We zijn nu bezig om een talentenpool aan te boren. Als team zijn we bezig om een aantal 16- tot 18-jarige jongens uit andere sporten uit te nodigen om bij ons aan te sluiten. Ik was 25 toen ik begon met triathlon: het is nooit te laat, maar als je als 17-jarige aansluit, heb je nog veel meer kans om te groeien”, aldus Dijkshoorn.
Zeekant: ‘We organiseren iedere maand een trainingsdag’
Als Teamcaptain heeft Zeekant de lastige taak om iedere wedstrijd van de Teamcompetities Triathlon weer met een volledig en fit team aan de start te staan. Soms is dat best even puzzelen. In 1983 deed Zeekant tijdens de Bosbaan Triathlon haar allereerste triathlon ooit. Al vond ze de sport direct leuk, richtte ze haar zinnen eerst een aantal jaar op haar roeicarrière om vervolgens weer bij triathlon uit te komen. Begin jaren 90 werd ze lid van De Dolfijn en na vele jaren als actief triatleet, is Zeekant tegenwoordig dus vooral Teamcaptain. “Ik werk veel samen met Paulina van der Zouw: zij is namens onze vereniging teamcaptain van de 1eDivisie. Wij doen samen de selectie van het 1eDivsie en Eredivisie team. Dat vraagt veel”, legt Zeekant uit. “We organiseren ook iedere maand een trainingsdag en normaal gesproken organiseer ik in deze tijd een trainingskamp naar Mallorca. En voor komend seizoen willen we het zwemmen van de dames in de 1eDivisie en Eredivisie extra aandacht geven door middel van zwemanalyses.”
Van de Weijenberg over visie De Dolfijn
Sinds vier jaar gebruikt Van de Weijenberg zijn enthousiasme voor de sport in zijn functie als bestuursvoorzitter van De Dolfijn. Met verschillende andere jonge, gepassioneerde sporters werd het bestuur van de club in 2014 opnieuw vorm gegeven. “We kwamen van een bestuur met heel weinig beleid. Er was geen plan voor hoe we om zouden gaan met jeugd, of zouden zorgen dat de pool van talenten groter wordt. Op een bepaald moment degradeerden we uit de Eredivisie en dus naar de 1eDivisie. We hebben toen best wel hard gewerkt en nagedacht over wat we wilden als vereniging en wat daarvoor nodig was. We hebben uiteindelijk een paar grote wijzigingen doorgevoerd. Het bestuur is veranderd en we hebben een plan geschreven voor de komende vijf jaar. Dat was toen ‘plan 2020’. Eén van de grote wijzigingen was dat we een nieuw logo wilden, we hebben een andere website laten ontwikkelen, nieuwe kleding, we zijn ons meer op social media gaan richten en gaan kijken hoe we nieuwe leden aan konden trekken.” In dat laatste is De Dolfijn sowieso duidelijk geslaagd, want de vereniging verdubbelde het ledenaantal van 120 naar ongeveer 250.
‘Je steentje bijdragen’
“Het belangrijkste speerpunt voor de komende vijf jaar is dat we weer meer een vereniging willen worden”, vertelt Van de Weijenberg. “De meeste mensen die nu lid zijn van de vereniging hebben het gevoel dat het een club is; je betaalt contributie, je goodiebag ligt klaar en ‘that’s it’. Maar bij een vereniging wordt er naast betalen en meetrainen ook iets van je verwacht. Dat willen we bij de kennismaking ook meegeven. Iedereen is welkom en we vinden het leuk dat je er bent, maar weet ook dat je op een bepaalde manier je steentje bij kunt dragen. Dat hoeft geen bestuursfunctie te zijn of een wekelijkse bardienst, maar af en toe leuke foto’s maken, een stukje schrijven of bij een evenement wat sponzen uitdelen.”