Met maar liefst 500 leden is Hellas – Utrecht één van de grootste triathlonverenigingen van Nederland. Met zo’n groot ledenaantal is het geen verrassing dat de club in alle divisies van de Teamcompetities Triathlon vertegenwoordigd is en dat het aan talent niet ontbreekt. Chantal Berga is één van die talenten. We spreken de atlete uitgebreid over haar triathlongeschiedenis en plannen. Daarnaast biedt Peter Vocking als hoofdtrainer en coach van de Eredivisie-vrouwen een kijkje achter de schermen.

Peter Vocking, hoofdtrainer Hellas

Triathlon is niet meer weg te denken uit het leven van Vocking. Al sinds 1986 verschijnen er standaard ieder jaar een aantal triathlons op zijn kalender. In sommige jaren hebben we het over een WK op Hawaii, maar er waren ook jaren waarin hij genoegen nam met een drietal korte wedstrijdjes. Dat heeft hij in zekere zin te danken aan een gymleraar: ,,Hij organiseerde eens een triathlon in de Maarsseveense Plassen. Ik deed mee en ben nooit meer weggegaan.” 

Van deelnemer aan WK Ironman Hawaii tot hoofdtrainer bij Hellas 

,,In 2018 ben ik op Hawaii geweest en het jaar daarvoor ook. Dit jaar zou ik Almere doen en Hoorn, maar dat ging natuurlijk niet door. Nu weet ik nog even niet of ik wel de motivatie heb om het volgend jaar te doen. Ik vind die onzekerheid heel lastig als je traint voor een hele.” Maar als er geen Long Distance op het programma komt, zijn er nog altijd de korte wedstrijdjes en bovenal is Vocking zeer betrokken in de sport als hoofdtrainer van Hellas. 

‘Dit is nog veel leuker eigenlijk’ 

Voordat hij de focus verlegde naar het coachen, racete Vocking zelf mee op het hoogste niveau in de Teamcompetities Triathlon. ,,In de eerste jaren heb ik in de Eredivisie meegedaan, maar ik ben nu 55, dus dan ben je niet goed genoeg meer. Sinds een jaar of tien heb ik TTN3 en TTN4 (cursussen voor triatlontrainers, red.) afgerond, dus nu begeleid ik veel sporters, maak ik schema’s als hoofdtrainer bij Hellas én ben ik sinds zeven jaar coach van de dames in de Eredivisie.” Dat bevalt hem heel goed. ,,Dit is nog veel leuker eigenlijk”, lacht de trainer. ,,We hebben voor de 1eDivisie en Eredivisie een poel van tien tot vijftien meiden en daar proberen we gezamenlijk mee te trainen. Uit die poel kiezen we een selectie voor de wedstrijden.” 

Puzzelen 

Dat zijn soms lastige keuzes, maar juist dat maakt het zo leuk. In ieder geval wel als je het Vocking vraagt: ,,Het hangt altijd van het format van een wedstrijd af wie je kiest. Dus neem je een snelle zwemmer en goede fietser die er bij het lopen afgaat, maar tijdens het zwemmen en op de fiets goed kan werken? Of andersom. Het hangt ook af van de afstand. Het is altijd heel leuk puzzelen. Er is niets leuker dan daar over na te denken, tactieken uit te broeden en dat het dan lukt. En het gaat altijd in samenspraak met de meiden, natuurlijk.” 

‘De Teamcompetities hebben ons enorm veel gebracht’ 

Voor Hellas staan de wedstrijden binnen de Teamcompetities Triathlon altijd rood omcirkeld in de agenda. ,,De Teamcompetities zijn voor ons onwijs belangrijk. Het leeft heel erg binnen Hellas en heeft ons enorm veel gebracht. Ik maak een jaarplan voor de club, qua invulling van de trainingen, en die programma’s zijn allemaal geperiodiseerd op de Eredivisie. We pieken naar de Eredivisie toe en hebben inmiddels, omdat het zwemmen steeds belangrijker wordt, trainers aangetrokken die twee uur per week de Eredivisie toppers zwemtraining geven. En we hebben Loopboost, waarbij alle atleten die uitkomen in de Divisies extra aandacht krijgen voor het lopen. Dat zorgt voor een enorme stijging in niveau.” 

‘Dat is nu absoluut onmogelijk’ 

En dat is hard nodig, want het niveau buiten Hellas stijgt ook flink. ,,Als je kijkt naar de afgelopen jaren, dan zie je dat het triathlonniveau in de breedte steeds hoger wordt. Je moet een hele goede atleet zijn als je nu in de Eredivisie mee wil doen. Vijf jaar geleden kon je het nog goedmaken op de fiets als je matig had gezwommen. Dat is nu absoluut onmogelijk.” 

Chantal Berga, 1eDivisie/Eredivisie team Hellas

Voor Chantal Berga spoelen we terug naar 2014. Met een achtergrond in het schaatsen maakte ze al eens kennis met wintertriathlon voordat ze zich ook aan het zwemmen waagde. ,,Mijn eerste triathlon was een sprintje in Didam. Daarna kwam het echte werk in Londen met een OD.” Na deze kennismaking was Berga meteen verknocht. Zo koos de atlete ervoor om na haar verhuizing naar Utrecht een sociaal leven op te bouwen via Hellas. Nu – zes jaar later – is Berga niet meer weg te denken uit Utrecht, bij Hellas én uit de triathlonsport. 

Dat Berga aanleg voor de sport heeft, werd snel opgemerkt en zo werd de atlete als reserve gevraagd voor het vrouwen Eredivisie team van Team4talent. ,,De eerste wedstrijd was bijna de helft van het team geblesseerd en de rest van het seizoen ben ik elke keer opgesteld. Ik zat wel altijd in de achterhoede, maar was allang blij dat ik niet laatste werd.” Na dat jaar stopte het team en stapte Berga over naar Hellas om uit te komen in de 2eDivisie. Weer een heel ander niveau: ,,Ik was het gewend om in de achterhoede mee te doen en nu deden we mee voor de winst. Ik was net zo goed een slechte zwemmer, maar het leuke was dat ik in de 2eDivisie in de middenmoot het water uitkwam en naar voren toe kon komen om binnen de top tien of zelfs top vijf te eindigen.” 

Met sprongen vooruit dankzij Loopboost

Toen Berga even later bij Hellas Loopboost ging trainen voor het lopen, ging ze met sprongen vooruit en maakte ze haar aantrede als atlete in het 1eDivisie en Eredivisie team van de club. ,,Ik heb eerst twee jaar Eredivisie gedraaid en afgelopen seizoen heb ik gezegd dat ik niet per se Eredivisie hoef te doen en het prima vind om 1eDivisie te starten.” Met veel plezier racen de vrouwen samen. ,,We hebben het altijd heel leuk met die meiden. Ik zie persoonlijk Anne Stellaard en Jony Heerink regelmatig om samen te trainen. De onderlinge verhoudingen zijn heel goed en aan het begin en einde van het seizoen hebben we meestal een teamdag.” 

‘Het is een hele andere mindset’ 

Het korte werk en daarmee de Teamcompetities hebben bij Berga de voorkeur ten opzichte van het langere werk: ,,Drie jaar geleden heb ik een halve gedaan, maar ik vind het korte werk heel leuk. Hoe langer een wedstrijd is, hoe mentaal zwaarder het wordt. Een sprint is een dik uur afzien en een halve vijf tot zes uur. Dat is een hele andere mindset. Ik vind het ook wel echt ‘kicken’ om een goede vijf of tien kilometer te lopen op een sprint of OD. Op een halve is het meer doseren.” 

Technisch goed hardlopen 

Voor volgend jaar durft de atlete nog geen plannen te maken. Niet alleen vanwege het coronavirus, maar ook omdat Berga’s weken een stuk voller zijn geworden. Naast haar werk als fysiotherapeut geeft Berga sinds kort looptrainingen met haar bedrijf Loopfit: ,,Daarmee begeleid ik mensen op het gebied van looptechniek: door efficiënter te lopen, sneller en blessurevrij te lopen. De focus ligt op ‘controlled movement’ en functionele training. De hele keten moet goed in balans zijn voor een optimale krachtverdeling, wat leidt tot efficiënter bewegen. Die twee dingen ben ik voor mezelf gaan combineren en dat is voor mij heel belangrijk geweest.”