Vanaf het begin van de Teamcompetities Triathlon in 2012 draait Jan Roelf Heerssema mee in het Eredivisie team van TC Twente – Enschede. Terwijl de meeste triatleten overstappen van kort naar lang, deed Heerssema het precies andersom. Daar heeft de atleet een goede reden voor: hij houdt van de strijd. ,,Ik heb dat in wedstrijden echt nodig. Je hebt op een korte afstand veel tegenstanders om je heen en dat werkt motiverend. Bij de lange afstand heb je alleen tien minuten voor en achter je iemand zitten. Daar mis ik dat competitie element.” Clubgenoten Albert van der Smissen en Mercedes Dahoe genieten daarentegen juist van die eenzame strijd die de lange afstand biedt. We spraken de drie TC Twente atleten over hun favoriete vereniging en triathlon ambities. 

Jan Roelf Heerssema, Eredivisie team TC Twente

,,Toen ik in 2009 of 2010 bij TCT kwam, richtte ik mij nog op de langere afstand. In Duitsland startte ik al wel in de competitie voor een club uit Münster en deed daar dus wedstrijdjes over de korte afstanden. Dat vond ik altijd zo gaaf.” Toen met de Teamcompetities Triathlon een vergelijkbare competitie haar aantrede maakte in Nederland, was Heerssema dan ook direct van de partij.  ,,Ik heb mij de laatste jaren puur op de korte afstand gericht en dat bevalt mij heel goed. Ik wilde toevallig voor het eerst dit jaar weer een lange afstand doen, maar dat wordt volgend jaar vanwege corona.” 

Met uitzondering van de laatste weken voor de race, zal Heerssema zijn trainingen er niet drastisch op aanpassen. De Eredivisie komt namelijk op de eerste plaats. ,,Ik vind het leuk om met de jongens samen te trainen, competitiewedstrijden te doen en het hele jaar plannen te maken. We hebben altijd veel voorpret voor races en ook tijdens de wedstrijd veel plezier. De sfeer is heel ontspannen. Iedereen neemt het serieus, maar ook weer niet zo serieus dat het niet meer leuk is.” 

In 2021 hoopt Heerssema weer een paar mooie top tien finishes mee te kunnen pakken in de Eredivisie: ,,In 2019 had ik een goed jaar en finishte ik de hele tijd rond de top tien. Daar wil ik weer naartoe, maar ik word wel wat ouder dus weet niet of dat kan. Ik wil er in ieder geval mijn best voor doen.”

Tegenwoordig moet hij het zonder zijn clubgenoten stellen, want sinds vorig jaar woont Heerssema in München. Voor de Teamcompetities Triathlon reist hij volgend jaar graag naar Nederland om met een vernieuwd team te kunnen knallen: ,,We hebben een nieuwe jongen uit Duitsland erbij, Jonas Hoffman. Ik denk dat hij voor overwinningen kan strijden. We hebben al eens gewonnen, maar dat was een uitzondering. Dat we voor het podium kunnen gaan, zeggen we al een paar jaar, maar het is ook afhankelijk van wie er kunnen starten.” 

(tekst gaat verder onder foto)

Heerssema. (Foto: Facebook)

Albert van der Smissen, Long Distance triatleet en 3eDivisie reserve 

,,Ik ben ooit bij TC Twente terecht gekomen nadat ik stopte als voetbalcoach in de top amateur klasse. Ik was eigenlijk iemand die totaal niet hield van dingen die lang duurde en inspanning vroegen”, denkt Van der Smissen met een lach terug. ,,Ik deed een keer samen met mijn vader – die inmiddels 82 is – en mijn broer mee aan de UT Triathlon. Mijn broer zwom, ik fietste en mijn vader liep. Ik kwam erachter dat ik dit heel mooi vind. Ik zag overal groene pakjes en zocht op van wie die waren.” Zo kwam hij bij TC Twente uit: een vereniging die Van der Smissen een warm welkom heette, de sport insleurde en waar hij uiteindelijk zelfs een paar jaar voorzitter was.  

,,Ik was net over de 45, een beetje te zwaar en ik dacht ‘dit is een mooie sport’.” Stap voor stap breidde Van der Smissen zijn trainingen uit en in 2014 nam hij deel aan de halve triathlon van Didam. ,,We waren met een hele grote, gezellige groep en ik riep dat als ik onder de vijf uur kwam dan zou meedoen aan de hele in Almere. Ik kwam binnen onder de vijf uur. Dus, zo gezegd, zo gedaan.”

Binnen de dertien uur passeerde Van der Smissen de streep van Challenge Almere-Amsterdam: ,,Ik was helemaal kapot. Twee minuten later keek ik om mij heen en dacht ik ‘dit ga ik vaker doen’. Ik krijg nu weer kippenvel.” Ieder jaar kwam hij terug voor een snellere tijd. Ondertussen heeft Van der Smissen zelfs een tijd van 10:34 uur achter zijn naam staan.

Om zichzelf te blijven verbeteren, maakt Van der Smissen graag gebruik van het grote trainingsaanbod van TC Twente: ,,We hebben een heel gevarieerd programma. We hebben bijvoorbeeld vier zwemtrainingen per week. Dat is ongehoord veel.” Daarnaast biedt de club uiteraard ook wekelijkse loop- en fietstrainingen aan. 

Eén van de speerpunten van TC Twente is het creëren van een leuke trainingsgroep voor iedereen: ,,We proberen echt plaats te bieden aan prestatie versus recreatie. We hebben veel oog voor het recreatieve gedeelte en weten als geen ander dat een club niet kan bestaan zonder een brede, recreatieve groep.” Daarnaast vinden zowel atleten die zich specialiseren op het korte werk als lange werk een plekje bij TC Twente. ,,We hebben de ambitie binnen de club om voor atleten die zich richten op de lange afstand, een groepje te maken met een daarop afgestemd programma.” 

(tekst gaat verder onder foto)

Van der Smissen. (Foto: Christie Brouwer)

TC Twente atleet Mercedes Dahoe volbracht een solo Long Distance 

Na het volbrengen van twee marathons, was Mercedes Dahoe klaar voor een nieuwe uitdaging. ,,Er moest nog iets anders zijn wat ik leuk zou vinden, dacht ik.” Zo ontdekte ze via Start2Tri triathlon. Het korte werk is niet echt aan Dahoe besteed en dus waagde ze zich al snel aan een halve triathlon: ,,Vorig jaar heb ik mij gericht op de halve in Almere en dat ging eigenlijk heel goed. Ik deed er 5:22 uur over, maar was heel erg zenuwachtig”, denkt ze met een lach terug. Dit jaar deed Dahoe in het ‘geheim’ en deels op eigen houtje een Long Distance rondom het Rutbeek. ,,Ik vroeg mij af hoe mijn lichaam zou reageren. We hebben een heel fijn clubje mensen bij TCT: zij overtuigden mij ervan dat ik klaar zou zijn voor een hele.”

Met andere Long Distance atleten zwom Dahoe al vanaf mei dit jaar in buitenwater en ondanks dat er geen wedstrijden waren, maakte ze toch haar kilometers met lopen én op de fiets. Zo kwam het idee van een hele triathlon sneller dan gedacht. ,,Ik dacht: er is toch geen wedstrijd dus ik hoef mij geen zorgen te maken over wedstrijddruk. Ik hoef mij niet te kwalificeren en er is niemand die bij de finish zegt ‘ben je er nu pas’”, lacht Dahoe. ,,Ik heb de stoute schoenen aangetrokken en volbracht op 5 september in mijn eentje een Long Distance; rondom het Rutbeek, waar de club jaarlijks een triathlon houdt.”

,,Ik ben 6 september jarig en ik dacht ‘ik ben bijna 46 en ik denk niet dat ik 90 ga worden, dus ik kom aan de andere kant van de lijn. Dat lijkt misschien zwaarmoedig, maar ik wilde het gewoon op de laatste dag van mijn 45e doen.” Volop genoot ze: ,,Ik heb echt heel veel plezier gehad. Samen met andere triatleten heb ik gezwommen en gefietst en zij hebben mij een beetje getemperd, zodat ik niet te hard zou starten. Bij de finish stond mijn man daar en mijn dochters hielden een spandoek vast. Dat was heel gaaf.” Na 12:34 uur stopte de atlete de klok.