“We hanteren een filosofie dat we met name de breedtesport willen bedienen, dus we zetten in op een gezellige familiaire clubcultuur. Dat doen we met een actieve ledencommissie, door het organiseren van sportevenementen voor de vereniging, andere sociale activiteiten zoals een borrel én we organiseren jaarlijks een trainingsweekend.” In 2017 werd Simon Lise voorzitter van TVA – Arnhem en sindsdien werkt hij hard om een goede sfeer binnen de vereniging te realiseren. We spraken hem en Paul Monden, teamcaptain van het mannenteam in de 2eDivisie, over de plannen en laatste ontwikkelingen binnen hun vereniging. 

De afgelopen jaren zag TVA de vereniging flink groeien. “Op het moment dat ik voorzitter werd, zaten we rond de honderd leden. Nu schommelen we tussen de 130 en 140 leden.” Als de groei zich zo voortzet, hoopt de vereniging in de toekomst het trainingsaanbod verder uit te breiden, iets wat ook al gebeurd is in de afgelopen jaren. “In het verleden zwommen we op dinsdagavond en zaterdagochtend, maar later is daar de vrijdagavond ook bijgekomen. Op woensdagavond hebben we fietstraining en op donderdagavond en zaterdagochtend bieden we looptrainingen aan.”  

Om al die trainingen goed te organiseren is TVA gaan werken met de app ‘Club-assistent’. “Daaraan koppel je de hele ledenadministratie en zo kun je makkelijker in contact komen. Je kunt er nieuwsberichten mee sturen, evenementen aanmaken en trainers vinden het prettig om te weten wie – en hoeveel mensen – er komen trainen.” 

Team Triathlon Arnhem

Eén van de sportevenementen die TVA jaarlijks organiseert is de succesvolle Team Triathlon Arnhem: “Daarvoor proberen we ook altijd veel TVA-leden enthousiast te krijgen om te helpen als vrijwilliger. Al is het maar een kleine taak.” Dit jaar vindt de race op eerste Paasdag plaats en daarom wacht de vereniging nog in spanning af of het evenement doorgang zal vinden. Dat is nog wel spannend gezien alle corona-ontwikkelingen, vertelt Lise. “Dan zit je wel eens met de vraag welke afspraken je met leveranciers kunt maken en of je er nog onderuit komt, mocht het toch niet door kunnen gaan.” 

Lise: ‘Dat was mijn eerste triathlon ervaring’ 

In 2017 begon Lise als voorzitter bij TVA, enkele jaren daarvoor rolde hij vanuit voetbal langzaam de triathlonsport in. “Tot mijn 23e heb ik gevoetbald”, legt hij uit. “In 2010 deed ik met collega’s mee aan de Alpe d’HuZes en ben ik zes keer omhoog gefietst.” Dat was duidelijk met veel plezier, want Lise besloot de duursport verder te ontdekken. “In de zomer heb ik voor het eerst een triathlon meegedaan. Dat was mijn eerste triathlonervaring en daarna ben ik lid geworden van TVA. Eerst proeflid en in 2012 ben ik ‘echt’ lid geworden, toen de Teamcompetities Triathlon net op kwam zetten. TVA had toen nog een 1eDivisie team met snelle jongens en ik was geen vaste waarde, maar later zijn die divisies verder uitgebreid en werd ik teamcaptain van de 2eDivisie.” 

Niet alleen op de korte afstand is Lise actief, ook racet hij de langere afstanden met veel plezier. “Ik heb in 2015 de halve gedaan in Almere en in 2016 Ironman Maastricht. Toen ik in 2016 in Maastricht meedeed – samen met een andere TVA-atleet, Bart de Bruine – reisden heel wat TVA-ers op eigen gelegenheid naar Maastricht om daar langs de kant te staan. Bij de finish merk je wat dat verenigingsleven doet en hoe leuk het is om dit te delen met zoveel triathlonliefhebbers.” 

Lise: ‘Dat is uiteindelijk het doel, atleten verbinden’

Dat maakt een vereniging zo speciaal, als je het Lise vraagt. “Het is leuk om je prestaties te delen met anderen. Je merkt ook dat atleten die zich richten op de lange afstand, elkaar binnen de club opzoeken en samen toeleven naar een wedstrijd. Ze delen schema’s en ervaringen. Dat is uiteindelijk het doel als verenging: een verbinding tot stand brengen tussen atleten.”

Tekst gaat verder onder afbeelding

De vrouwen van TVA als kampioen op het podium in het eindklassement van de 2eDivisie Zuid 2019. (Foto: 3athlon.nl)

Mannenteam 2eDivisie

Toen Lise in 2017 de rol van voorzitter op zich nam, werd Monden teamcaptain van de 2eDivisie mannen. “Ik begon ooit met triathlon bij de triathlonvereniging van Breda”, gaat hij terug in de tijd. “Toen was ik veertien, denk ik. Tot mijn achttiende heb ik aan triathlon gedaan, maar tijdens het studeren ben ik er een tijdje uit geweest. Toen ik in 2014 van Groningen naar Arnhem verhuisde, ben ik bij TVA terecht gekomen.” 

Monden: ‘Het streven is toch promoveren’

Als teamcaptain van de 2eDivisie is Monden nu al bezig met het aanstaande seizoen. “In de winter zijn we vooral aan het inventariseren wie het leuk vindt om mee te doen in de Teamcompetities. We hebben ook nog een 3eDivisie en 4eDivisie mannenteam en een 1eDivisie en 3eDivisie vrouwenteam. Ieder team heeft zijn eigen captain, maar we kijken dan altijd samen naar wie het leuk vindt om waar mee te doen. Dan geven we aan dat de 4eDivisie vooral leuk is om kennis te maken met de sport en gezellig samen te racen, de 3eDivisie is al een iets hoger niveau en in de 2eDivisie gaat het meer om de winst. Niet dat we ooit zullen gaan winnen, maar het streven is toch promoveren”, droomt Monden realistisch. 

Monden’s mooiste triathlonherinnering is die aan een Teamcompetitie wedstrijd in Enschede. “Toen zaten we nog in de 1eDivisie en hebben we een podiumplek behaald: volgens mij werden we tweede. Dat is een leuke herinnering. We moesten toen ‘s ochtends individueel een hele korte triathlon doen en in de middag een Team Triathlon. Het was enorm leuk om samen die wedstrijd te doen.” 

Promoveren vrouwen TVA 1: ‘Tof dat het lukt’ 

Het eerste vrouwenteam van TVA heeft zo’n mooie herinnering nog heel vers in het geheugen staan. Het team promoveerde na een sterk seizoen in 2019 namelijk van de 2eDivisie naar de 1eDivisie. “Ze hebben het echt hartstikke goed gedaan in de 2eDivisie”, vertelt Lise. “De dames hadden geen groot team, maar wel een duidelijke doelstelling. Daar hebben ze alles voor gegeven en het is heel tof om te zien dat het dan lukt.” 

De wedstrijd in Zaanstad, waarbij het team vorig jaar hun ticket voor de 1eDivisie verzilverde, herinnert Lise zich nog als een gezellige dag met de club. “Ik was toen ook daar, voor de wedstrijd van het herenteam. Het was heel leuk dat we met meerdere teams aanwezig waren om de huldiging bij te wonen. Ze wonnen een mega trofee. Maar, ze vonden hem niet in hun interieur passen, dus ik mocht hem hebben”, lacht Lise. Gelukkig denkt Lise’s driejarige zoontje daar heel anders over en dus geniet hij nu van dit mooie aandenken in huis.

Jeugdafdeling TVA

Met goede TTN3 (triathlon trainerscursus) opgeleide trainers in huis, is TVA niet alleen een meerwaarde voor de volwassenen binnen de club, maar sluit ook de jeugd met veel plezier aan. “De jeugdafdeling van TVA is zich hard aan het ontwikkelen sinds we voor de jeugd een apart kader hebben ingericht. En sinds we voor hen ‘eigen’ trainingsmomenten hebben, verzorgd door enthousiaste TVA-jeugdtrainers, zien we het aantal jeugdleden gestaag groeien.”