Na een geweldige wedstrijd vol spektakel, heeft Alex Yee zojuist de Commonwealth Games Triathlon gewonnen. Hij moest er diep voor graven en liep pas in de slotfase voorbij aan Hayden Wilde en de strijd was vooral voor triathlonfans genieten.

Eén ding is zeker, de wedstrijd werd direct vanaf de start hard gemaakt dankzij de Nieuw-Zeelander Taylor Reid. Hij trok het hele veld op het lint en toen hij na 750 meter en in een tijd van 8:34 minuut uit het water klom, waren de eerste verschillen al gemaakt. Dankzij zijn goede zwemonderdeel maar ook een sterke wissel, ging de Nieuw-Zeelander samen met landgenoot Hayden Wilde – op papier de grootste favoriet – en de Zuid-Afrikaan Jamie Riddle, meteen aan de leiding op de fiets. De drie pakten een kleine voorsprong van een handvol seconden op de steeds groter wordende achtervolgende groep. Na de eerste van vier fietsrondes – vijf kilometer dus – was de voorsprong opgelopen tot zestien seconden.

Halverwege het fietsonderdeel bleek overduidelijk dat de drie koplopers goed samenwerkten, want hun voorsprong was toen opgelopen tot 23 seconden. Daarmee leek vooral Wilde in een geweldige uitgangspositie te zitten en het was dan ook hij die het meeste kopwerk deed. Toch verloor de kopgroep in de derde fietsronde weer vijf seconden. Toen de klok op 35:30 stond, begon de kopgroep aan de afsluitende vijf kilometer hardlopen en keek de achtervolgende groep tegen een achterstand van zestien seconden aan.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Hayden Wilde trekt door op de fiets. (Foto: 3athlon.nl)

Tijdens het lopen gebeurde wat eigenlijk iedereen verwachtte: Wilde nam de leiding en van achteren was het Alex Yee die vanuit de achtervolgende groep naar voren liep en al snel de tweede positie pakte. Halverwege de run lag de Brit nog maar zeven seconden achter en leek hij echt bloed te ruiken. 

Met nog een kilometer te gaan ging Yee voorbij aan Wilde, waarbij de Nieuw-Zeelander een geweldig sportief gebaar maakte door Yee even op de billen te tikken. Dat deed hij met een grote lach. Toch gaf hij zich niet gewonnen, want Wilde probeerde nog wel aan te haken. Sterker nog, op een gedeelte waarbij de weg naar beneden liep, ging hij zelfs weer voorbij aan Yee. Dat bleek echter overbodig, want ineens bleek dat hij nog een penalty van tien seconden moest uitzitten. Met opnieuw een gebaar van sportiviteit, een highfive, pakte Yee dus de overwinning.

Dat deed Yee in een tijd van 50:34. Wilde werd tweede op dertien seconden en de Australiër Matthew Hauser derde op zestien seconden.

De Commonwealth Games – Gemenebestspelen – is een multisportevent dat elke vier jaar wordt gehouden en waaraan de lidstaten van het Gemenebest van Naties mee kunnen doen en de tot aan een van aan hen behorende overzeesegebiedsdelen. Aan de Gemenebestspelen doen tegenwoordig zo’n 4500 tot 5000 atleten mee, waardoor deze spelen na de Olympische Zomerspelen qua aantal deelnemers het grootste sportevenement ter wereld vormen.