Maar liefst tien Nederlandse triatleten, drie mannen en zeven dames, zullen morgen alles op alles zetten om op een zo hoog mogelijke positie te eindigen tijdens de Europe Triathlon Cup Quarteira, Portugal. Een dag later, tijdens de Europe Triathlon Junior Cup in Quarteira, zullen eveneens tien Nederlanders de strijd met de internationale concurrentie aan gaan.

Elite mannen

Begin maart liet Victor Goené al zien in vorm te verkeren door een mooie derde plaats te pakken in de B-finale van de indoor Europe Triathlon Cup in Lievin, en ook morgen zal hij weer van de partij zijn. Een andere atleet die we voorin kunnen verwachten – zeker tijdens het zwemmen – is Mitch Kolkman. De derde Nederlandse man die morgen in actie komt is Gjalt Panjer.

Een paar topfavorieten bij de elite-mannen zijn de Japanse Takumi Hojo, de Amerikaanse Seth Rider, de Engelse Samuel Dickinson, de Hongaarse Mark Devay, de Portugese Ricardo Batista én de Duitse Justus Nieschlag.

Elite vrouwen

Bij de dames trekt de race beduidend meer Nederlanders. Grote favoriet voor het podium, of zelfs de winst, is Barbara de Koning, die dit jaar al een mooie overwinning boekte in Amerika. Vorig seizoen sloot de atlete overigens ook met succes af: ze werd toen dertiende op het WK Junioren dat eveneens in Quarteira plaatsvond. Andere Nederlandse atleten die morgen van start gaan zijn Rani Skrabanja, Marit van den Berg, Eva Cornelisse, Robin Dreyling, Silke de Wolde en Kim van ‘t Verlaat.

Terwijl er bij de mannen minder aansprekende namen bovenaan de startlijst staan, telt de vrouwenrace wél een paar echt grote namen, bijvoorbeeld die van de Amerikaanse Summer Rappaport, de Engelse Beth Potter, de Duitse Lisa Tertsch en de Duitse Annika Koch.

Junioren

Bij de junioren zullen op zondagochtend – een dag later dus – vijf jongens van start gaan: Niels van Lanen, Joran Stobbe, Ivor Feunekes, Joren Oldenhof en Hidde Mollee. Bij de meisjes zijn het Sonja de Koning, Luna de Bruin, Aniek Mars, Merel Veltman en Tamar Veltman die in actie komen.

Starttijden en afstanden

De elite vrouwenrace start morgen om 14:45 uur Nederlandse tijd, terwijl het startschot voor de mannen om 17:30 uur zal klinken. Op zondag om 09:45 uur duiken de junioren vrouwen het water in. De junioren mannen volgen om 11:00 uur. De elite zullen over de Olympische afstand racen en de junioren leggen een Sprint Distance af.