Eerder deze week ontstond er al veel onrust, ook onder triatleten, over het besluit van de UCI om de zogenaamde ‘super tuck’ – waarbij atleten op de bovenbuis gaan zitten om aerodynamischer te zijn – te verbieden. Nu ook de fietshouding waarbij een atleet met de onderarmen leunt op het stuur – ook wel de ‘invisible aero bars’ houding genoemd – wordt verboden, zijn veel renners er helemaal klaar mee en ontstaat er een discussie of het wielrennen teveel ‘betutteld’ wordt.

Het zou volgens veel atleten bij de sport horen en te ver gaan om dit te verbieden. “Wordt dan ook het pakken van een bidon met één hand verboden? Het hangen aan de auto? Mag je straks niet meer juichen als je over de finish komt?”, klinken reacties op social media.

De aerodynamische houding is alleen verboden op een racefiets. Atleten mogen dus nog wel liggen in het ligstuur van een tijdritfiets. Aangezien World Triathlon over het algemeen de regels van UCI aanhoudt, lijkt het erop dat deze aerodynamische fietshouding – zonder ligsteunen – ook voor triatleten in stayerwedstrijden verboden zal worden.

Atleten die toch één van deze nieuwe regels zouden overtreden, moeten een boete van ruim 900 euro betalen en verliezen 25 UCI punten voor WorldTour evenementen, WK’s en de Spelen. Per 1 april 2021 – en het schijnt niet om een grap te gaan – zullen de nieuwe regels van kracht zijn.