Het hing al een beetje in de lucht, maar nu is de kogel daadwerkelijk door de kerk: het wereldantidopingbureau WADA heeft Rusland voor vier jaar verbannen van het internationale sporttoneel. Sporters die uitkomen voor dat land zijn dus niet welkom bij onder andere de Olympische Spelen van Tokyo, de Winterspelen die in 2022 in Peking plaatsvinden en toonaangevende WK’s die worden georganiseerd door internationale sportbonden.

De beslissing werd genomen op aanbeveling van een onafhankelijke onderzoekscommissie die geknoei met gegevens uit het Moskouse dopinglaboratorium heeft vastgesteld, zo blijkt uit berichtgeving van de NOS. De commissie stelde vast dat tienduizenden testresultaten waren gemanipuleerd of verwijderd. Rusland heeft 21 dagen om in beroep te gaan bij het internationaal sporttribunaal CAS. Daarnaast hebben Russische sporters – mits zij kunnen aantonen dat ze voldoende zijn getest en niet bij eerdere dopingzaken betrokken zijn – de mogelijkheid om onder neutrale vlag aan de grote sportevenementen mee te doen.

Triathlon

Als je nu naar de Olympische triathlonranking kijkt, vind je bij de mannen negen Russen op de lijst terug. Meest aansprekende namen zijn daar die van Dmitry Polyanskiy en Igor Polyanskiy. Zij staan genoteerd op de respectievelijk 50e en 65e plaats. Ook bij de vrouwen staan er negen Russen op de lijst. Daar is het Alexandra Razarenova die met een vijftigste plaats het hoogst staat geklasseerd.

Afgelopen weekend werd nog duidelijk dat de starttijden van de Olympische triathlons – vanwege de warmte – met een uur zullen worden vervroegd.