Aankomende vrijdag vindt de WTCS Abu Dhabi plaats: op het wereldberoemde Yas Marina F1-circuit gaan de allerbeste Short Distance atleten ter wereld de strijd met elkaar aan over 750 meter zwemmen, 20 kilometer fietsen en 5 kilometer hardlopen. Op het spel staat een zeer prestigieuze WTCS-overwinning, om nog maar te zwijgen over voor heel veel atleten zeer belangrijke Olympische kwalificatiepunten. Die punten zijn voor Maya Kingma en Rachel Klamer minder belangrijk; zij zijn al gekwalificeerd en zullen de wedstrijd vooral als eerste échte meetpunt zien om te kijken waar ze staan in dit belangrijke jaar.

Voor Kingma wordt het misschien wel extra spannend, want nadat ze vorig jaar een vrij lastig seizoen beleefde en te maken had met gezondheidsproblemen en blessureleed, lijkt ze nu op de juiste weg terug. In december liep ze nog een razendsnelle 15 kilometer tijdens de Montferland Run, terwijl ze toen nog maar in opbouw was richting aankomend seizoen. Kingma werd bij de vorige Olympische Spelen – in Tokyo – elfde. Daar beleefde ze voor haar doen een slecht zwemonderdeel en na afloop was er dan ook vooral teleurstelling. Kingma gold toen, na een spectaculair goed seizoen, als één van de grootste favorieten. Bij Kingma zal de motivatie dit jaar daarom des te groter zijn om te pieken en straks in Parijs op haar allerbest te zijn.

Ook voor Klamer wordt het een spannend jaar. De jaren beginnen wellicht te tellen en de nu 33-jarige atlete mag zich dan opmaken voor haar alweer vierde Olympische Spelen: vorig jaar toonde ze nog aan dat het beste er nog niet vanaf is. In 2023 werd ze onder andere zesde bij de WTCS Sunderland, tweede bij de World Cup Karlovy Vary en vijfde bij de WTCS Finals in Pontevedra. Bij die laatste wedstrijd kwalificeerde Klamer zich rechtstreeks voor de Olympische Spelen, iets dat Kingma daarvoor al had gedaan. Terwijl Klamer in 2023 dus een aanzienlijk beter jaar dan Kingma beleefde, bleek uit een door 3athlon.nl gehouden poll dat de 3athlon.nl-lezers aanzienlijk meer vertrouwen hebben in een goede Olympische Spelen voor Kingma.

Los van de ongetwijfeld mooie Nederlandse strijd die we vrijdag voorgeschoteld gaan krijgen tijdens de WTCS Abu Dhabi – de eerste echt serieuze krachtmeting van het jaar dus – moeten Kingma en Klamer ook rekening houden met tientallen andere topvrouwen. Grootste favorieten voor vrijdag zijn onder andere Beth Potter, Cassandre Beaugrand, Emma Lombardi, Sophie Coldwell, Taylor Spivey en Georgia Taylor-Brown.

Namens Nederland komt ook Barbara de Koning in actie. Bij de mannen gaat Richard Murray van start en staan Mitch Kolkman en Donald Hillebregt vooralsnog op de reservelijst. Bij het wegvallen van andere atleten, zou het dus kunnen dat ook Kolkman en Hillebregt vrijdag in actie komen.

Op zaterdag komt TeamNL in actie tijdens de Mixed Team Relay. De opstelling is nog niet bekend gemaakt, ook niet naar de atleten toe. De meest logische opstelling zou Maya Kingma / Rachel Klamer / Richard Murray / Mitch Kolkman zijn.