Nadat de Zuid-Koreaanse fysiotherapeut Ahn Joo-hyeon vorige week al werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van acht jaar, gaat nu ook zijn landgenoot en de voormalige triathloncoach Kim Gyu-bong voor een bijna even lange tijd achter de tralies: beide mannen zijn daarmee schuldig bevonden aan het veroorzaken van de zelfmoord van ‘hun’ atlete Choi Suk-hyeon. Volgens de rechter hebben de jarenlange fysieke en verbale mishandelingen van de twee mannen ervoor gezorgd dat de talentvolle atlete zich uiteindelijk geen andere uitweg meer kon bedenken dan zelfmoord te plegen.

Daarnaast zijn ook de teammanager en een ploeggenoot van Suk-hyeon veroordeeld tot celstraffen van respectievelijk vier jaar en achttien maanden voorwaardelijk. “De beklaagden hebben hun macht misbruikt en de atlete zowel fysiek als geestelijk mishandeld”, was de rechter duidelijk.

Suk-hyeon pleegde een aantal maanden geleden zelfmoord, nadat ze al diverse keren melding had gedaan van de mishandelingen. Die klachten werden nooit serieus genomen en meer dan eens werden de mishandelingen daarna alleen maar erger.

Denk je zelf aan zelfmoord? Praat erover! Dat kun je anoniem en in volledig veilige setting doen via de zelfmoordpreventielijn 0900-0113 of te chatten via 113.nl. Dit kan 24/7, anoniem en vertrouwelijk.