“Ik denk niet dat ze er moedwillig op uit zijn om atleten te beschadigen, maar dat ze voor zichzelf het onvermogen hebben om op emotioneel niveau met atleten te spreken. Te vragen en te zien hoe het met hen als mens gaat, in plaats van naar cijfers te kijken en alleen te oordelen over prestaties. Het moet toch wel eens bij ze binnenkomen dat er teveel signalen komen en dat er iets moet veranderen op het NTC?” De verwijten die bondsarts Guido Vroemen aan het adres van NTB-directeur Rembert Groenman en Technisch Directeur Adrie Berk maakt, zijn niet mals, maar volgens hem geheel op z’n plaats.

Eerder schreven we al over de misstanden, de angstcultuur en de pesterijen op het NTC, iets dat in meerdere gesprekken tussen 3athlon.nl en de NTB werd ontkend door de bond. In een daarna uitgebracht statement van de NTB werd er al een opmerkelijke draai aan de feiten gegeven en daarna bleek na verschillende door ons gevoerde gesprekken met betrokken atleten, dat zij de mogelijkheid hebben gekregen om een A-status te ‘kopen’.

‘Kritiek bij de NTB? Daar kunnen ze niet tegen”

Nu spreekt bondsarts Vroemen zich dus ook uit, die naar buiten brengt dat de bond inderdaad al jaren op de hoogte was van de problemen op het NTC. “Ik heb de afgelopen jaren zó ontzettend vaak atleten op mijn praktijk gehad, die allemaal aangaven dat ze helemaal kapot getraind waren op het NTC – en daardoor ongelukkig – en iedere keer als ik dit aan de bond terugkoppelde, werd er gezegd dat het niet waar was. Kritiek, daar kunnen ze bij de NTB niet tegen. Dat vinden ze lastig.”

“Dit kan niet verder op deze manier. Niet met deze mensen”

Vroemen heeft de afgelopen jaren diverse gesprekken gehad met bondsdirecteur Groenman en Technisch Directeur Berk, onder andere in een Van der Valk in Leusden (2019, red.). “Het enige dat ik dan altijd te horen kreeg, was dat ik het verkeerd zag. Dat is hun standaard reactie bij kritiek. Rembert zei wel iedere keer dat hij er van schrok, maar daarna werd er toch weer om de hete brei heen gedraaid. Echt, ik ben daar helemaal klaar mee. Dit kan gewoon echt niet verder op deze manier. In ieder geval niet met deze mensen.”

“Dit is te vaak gebeurd”

Vroemen benadrukt dan ook dat zowel Groenman als Berk – om te beginnen – zouden moeten opstappen. “Ook nu vertellen ze dat ze van niks weten, maar geloof me, dat is niet zo. Dit is té vaak gebeurd en ik heb er geen enkel vertrouwen in dat dit met hen kan worden opgelost.”

Natuurlijk hebben we de NTB om een reactie gevraagd, maar Groenman laat weten voorlopig niet te reageren en later met een statement te komen.