Fijn vindt ze het niet – ze is er het liefst zo min mogelijk mee bezig – maar belangrijk des te meer: Els Visser roept via social media getuigen op die op 5 augustus goed hebben gezien wat er tijdens het zwemonderdeel van Ironman Maastricht is gebeurd. Die verklaringen zouden Visser ortunnen helpen bij het proces dat wordt aangespannen door de triatlete om via die weg haar Ironman-overwinning en daarmee ook haar Nederlandse titel Long Distance terug te krijgen.

Het verhaal is inmiddels bekend. Els Visser won Ironman Maastricht, maar kreeg een paar weken later officieel te horen dat ze de laatste boei van het zwemparcours niet had gerond en dus een stuk had afgesneden. Dat gebeurde in de voeten van de Nieuw-Zeelandse Sonia Bracegirdle. Gevolg: beide dames werden zonder duidelijke communicatie gediskwalificeerd, uit de uitslagen geschrapt en daarmee raakte Visser dus ook haar overwinning én haar Nederlandse titel kwijt.

Direct toen het nieuws van de diskwalificatie naar buiten kwam, liet Visser weten dat ze dat een meer dan onterechte keuze vindt en daar is nog niks aan veranderd. ,,Sonia zwom verkeerd en dat had ik tijdens het zwemmen al door. Ik ben bewust even gestopt, heb contact gemaakt met een official en die gaf mij aan dat ik Sonia gewoon moest volgen. En ja, er zijn heel veel mensen die hebben gezien dat het zo is gegaan.”

Juist die mensen hoopt Visser met haar oproep te bereiken. ,,De afgelopen maanden zijn er al heel veel mensen die mij een berichtje hebben gestuurd over wat ze gezien hebben. Maar we zijn natuurlijk geholpen met extra mensen. Hoe meer mensen het hebben gezien of hebben vastgelegd op beeld, des te beter. En die zijn er, want het gebeurde allemaal rond een hotspot (een brug over de maas, red.) van het zwemparcours.”

De advocaat van Visser, die nam ze direct in de arm, heeft inmiddels contact gehad met Ironman. Maar, de triathlonorganisatie verandert niks aan haar uitspraak en blijft bij de diskwalificatie. ,,Ze draaien hun beslissing niet terug. Daarom zetten wij nu een proces in gang en wordt er een kort geding gestart. We zijn zoveel mogelijk bewijs aan het verzamelen om op die manier mijn verhaal zo sterk mogelijk te maken.”

Natuurlijk vindt Visser het wel vervelend dat het verhaal nu weer nieuw leven wordt ingeblazen, maar het is wel een bewuste keuze. ,,Omdat ik er niet zomaar vrede mee wil hebben. Het blijft heel onrechtvaardig. Spannend is het zeker, want voor mij blijft het de vraag of ik mijn titel terug krijg of niet. Ik weet natuurlijk ook niet heel veel van dit wereldje (de wereld van de rechtspraak, red.), maar ik begrijp inmiddels wel dat het in het recht zo is dat je je gelijk kunt hebben, maar dat dat nog niet altijd betekent dat je je gelijk ook krijgt.”

Via de Facebookpagina van Els Visser kunnen eventuele ‘getuigen’ zich melden en vertelt de triatlete nog meer over haar oproep.