Lange tijd bleven ouders ongehoord en lange tijd bleven ze zelf ook stil, vooral uit angst voor eventuele represailles richting hun altijd op hoog niveau sportende kinderen. Die tijd is voorbij en na alle commotie die is ontstaan rondom de Nederlandse Triathlon Bond en het wanbeleid op het NTC, hebben ze nu massaal hun koppen bij elkaar gestoken en stappen ze uit de anonimiteit. In een statement luidt de boodschap vooral: ‘Creëer een veilig en eerlijk sportklimaat voor onze kinderen’

“Wat onze kinderen is overkomen, kunnen we niet meer terugdraaien. We kunnen echter wel meehelpen om te zorgen dat de huidige en toekomstige triatleten plezier behouden in de sport. En dat er een veilig en eerlijk sportklimaat komt, waarin alle kinderen die ambitie binnen de triathlonsport hebben, een eerlijke kans krijgen om zich te ontwikkelen op zowel sport- als ook op maatschappelijk gebied.”

‘Dit toont aan hoe diepgeworteld de angst is’

De ouders die uit de anonimiteit stappen, benadrukken tegelijkertijd dat er nog steeds veel ouders zijn die wél bang zijn voor eventuele gevolgen en daarom nog steeds niet met naam en toenaam in de publiciteit willen. “Dit statement is daarom ondertekend door een beperkte groep ouders, maar wordt ondersteund door een veel grotere groep die anoniem wenst te blijven. Dit toont aan hoe diepgeworteld de angst is voor de consequenties vanuit de NTB.”

‘Grote groep atleten verloren passie en plezier’

Daarnaast geven de ouders aan dat de problematiek niet alleen iets is uit het verleden, maar zeker ook van vandaag de dag. “Sommige ouders hebben hun kinderen al op vijftienjarige leeftijd aan de NTB toevertrouwd, met de verwachting dat de NTB de beste plek is voor hun kinderen om zich te ontwikkelen. Een plek waar een professioneel team hun gepassioneerde kinderen zou helpen om het beste uit zichzelf en de triathlonsport te halen. Veel van deze kinderen gaven het op en hadden hulp nodig om hun leven weer op te pakken’ Anderen jagen nog steeds hun droom na en proberen in het gareel van de NTB te lopen, met de hoop dat ze een eerlijke kans krijgen om zich verder binnen de sport te ontwikkelen. Diegenen die zich niet willen conformeren aan het NTB-regime, krijgen geen enkele support. Ze worden aan hun lot overgelaten en krijgen geen begeleiding en ondersteuning meer. Tevens worden ze niet meer opgesteld voor internationale wedstrijden of komen ze onderaan de wachtlijst te staan. Hun talentstatus wordt zonder overleg ingetrokken.”

‘NTB ondermijnt de maatschappelijke toekomst van onze kinderen’

Wat de ouders misschien nog wel het meeste tegen de borst stuit, is het feit dat de NTB volgens hen de maatschappelijke toekomst van hun kinderen zou ondermijnen. “De NTB heeft onze kinderen gehersenspoeld dat sport prioriteit één moet zijn. Studeren is niet belangrijk. Zelfs als je de capaciteit hebt, dan nog word je ontmoedigd om te studeren. De kinderen worden gestimuleerd om een makkelijke studie te kiezen, want sport en studie combineren kan en mag volgens de NTB niet. Hoeveel sporters in Nederland kunnen hun boterham verdienen met sport? Het is niet reëel en ook onverantwoordelijk om onze kinderen op jonge leeftijd de weg naar een fatsoenlijke, maatschappelijke carrière te ontnemen.”

‘Directie heeft klachten jarenlang genegeerd en in doofpot gestopt’

De ouders sluiten gezamenlijk af met de oproep aan de NTB-directie om af te treden. “Met het opstappen van het bestuur zal er weinig veranderen. De directeur – Rembert Groenman – en Technisch Directeur – Adrie Berk – zijn eindverantwoordelijk voor het beleid en de uitvoering daarvan. Zij hebben een staf om zich heen verzameld, die uitvoert wat zij bepalen. Ze hebben jarenlang de klachten genegeerd en in de doofpot gestopt. En nu wassen ze hun handen in onschuld. Ook vinden wij dat de positie van de coaches en staf binnen het NTC onhoudbaar is geworden.”

‘We missen excuus’

Ook reageren ze nog op het persbericht dat Adrie Berk onlangs publiceerde, waarin hij aangaf op een later moment af te treden. “Een prima ontwikkeling, maar volgens ons heeft het geen zin om zijn vertrek uit te stellen tot er een opvolger komt. En we misten vooral ook een excuus.”

“Wij ouders zijn bereid om aan fundamentele oplossingen mee te werken met de nieuwe bestuurders, om zo de jeugd te ondersteunen het beste uit zichzelf en de triathlonsport te halen.”

Het statement werd – naast een groep anonieme ouders – ondertekend door Frank Heldoorn, Moniek Kingma Schippers, George Kingma, Wim Caelers, John en Hellen Heijsteeg, Rob Kwaaitaal en Elma Roosen, Rene de Waal, Judith Hendriks, Duco en Astrid Zijlstra, Chris en Lida Zuijderhoudt, Frank en Mei-fen Timmermans, Roger Stienen.