De offseason: het is een periode waar de ene atleet enorm naar uitkijkt en de andere atleet een beetje onrustig van wordt. Of je nou geniet van dat biertje of vooral nadenkt over volgend seizoen en weer aan de bak wil; een rustperiode na een lang seizoen vol races en training is vaak belangrijk om je weer even goed op te kunnen laden. Gustav Iden genoot de afgelopen weken van zijn rust, maar maakt zich na wat onderzoeken wel zorgen over 2022. “Het is lastig om aan mijn 2022 seizoen te beginnen en oog in oog met de realiteit te staan; mijn waardes zijn veel te hard omlaag gegaan tijdens de offseason en ik ben nu tien procent slechter dan een paar weken geleden.”

Dat oordeelt de Wereldkampioen Ironman 70.3 na wat testen in een lab bij Bergen, Noorwegen. “Ik ben niet in zo’n slechte vorm geweest sinds 2018. Gelukkig heb ik nog even tot het WK Ironman in St. George en gelukkig heb ik het beste team om mij heen.”

Iden is niet de enige die zich zorgen maakt. Ook zijn trainingspartner Kristian Blummenfelt onderging deze week testen in hetzelfde lab. Blummenfelt heeft overigens nauwelijks rust gehad, want aan begin van deze maand won hij nog Clash Daytona, en dat was slechts twee weken na zijn buitengewoon succesvolle Long-Distance debuut op Cozumel. Op Instagram deelde hij net als Iden wat foto’s van een VO2-max test met daarbij de tekst: “Reality check…”

De twee worden in ieder geval gerustgesteld door hun volgers. Zo laat wereldkampioen Xterra en Olympisch bronzenmedaillewinnaar, Hayden Wilde weten: “Tien procent beter dan vast zitten in een hotel en je eigen lichaamsgewicht weg eten.” De Nieuw-Zeelandse Wilde zit momenteel in quarantaine vanwege zijn trip naar Hawaii. Ook Talbot Cox reageert op Iden: “Maak je geen zorgen: je concurrenten beginnen pas in 2022 weer met trainen. Zij doen nog ‘koffie ritjes’. Hun offseason duurt twee tot drie maanden”, grapt hij.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Gustav Iden (@gustav_iden)