Hij verraste zojuist iedereen door in de laatste kilometers van Ironman 70.3 Oceanside richting een grandioze overwinning te sprinten: er stond vandaag geen maat op de Canadese Jackson Laundry, die zojuist een aantal van de triatleten ter wereld versloeg. Lange tijd leek de Engelse Alistair Brownlee er met de zege vandoor te gaan, maar met nog zo’n vijf kilometer te gaan raasde Laundry hem voorbij. En daar bleef het niet bij, want terwijl Brownlee instortte, vochten de Canadese Lionel Sanders en de Amerikaanse Rodolphe van Berg zij aan zij om het zilver. Na een zinderende eindsprint bleef het even onduidelijk of het Sanders óf Von Berg was die er met het zilver vandoor ging. Het was uiteindelijk Sanders die werd beloond voor zijn indrukwekkende inhaalslag.

Namens Nederland stond Tristan Olij aan de start. Al lag hij aanvankelijk goed voorin de race – rond een elfde plek – zakte hij tijdens het fietsen weg en zou hij uiteindelijk niet finishen.

Kanute noteert snelste zwemtijd

Niet geheel verrassend was het de Amerikaanse topzwemmer Ben Kanute die als eerste aan wal klom. De atleet had 22:28 minuut nodig om de 1900 meter te zwemmen. Brownlee volgde direct in Kanute’s voeten, waarna onder andere de Australische Steve McKenna, de Australische Sam Appleton en Von Berg in dezelfde groep T1 bereikten. Met een elfde plaats en slechts 20 seconden achterstand tot de top, lag Olij na dit eerste onderdeel goed in de mix. Laundry wisselde als twaalfde (+0:24). Sanders heeft zijn zwemmen dan wel verbeterd, toch wisselde hij pas als 24e en lag hij nog een kleine twee minuten achter.

Binnen twintig kilometer passeerde Sanders al dertien atleten en reed hij twintig seconden van zijn achterstand dicht. Op kop ontstond ondertussen een grote groep met daarin Laundry, Appleton, Von Berg, Brownlee, Kanute, de Amerikaanse Eric Lagerstrom en de Amerikaanse Jason West. McKenna bevindt zich doorgaans regelmatig voorin een race, maar de Australiër – die na het zwemmen nog voorin zat – verloor al na enkele kilometers de aansluiting met de groep. Olij was één van de atleten die Sanders na een paar kilometer aan zich voorbij moest laten gaan. Olij kwam vervolgens net achter de Canadees op een elfde plek te rijden.

Sanders in zijn eentje niet opgewassen tegen de groep

Dat er hard werd gereden op kop, blijkt wel bij het zien van de aanvankelijk grote kopgroep, die halverwege het fietsen was uitgedund tot vijf atleten. Hij hield zich even rustig, maar na zo’n 40 kilometer maakte Brownlee een duidelijke ‘move’ door naar de kop te rijden en daar hard gas te geven. De inhaalslag waar Sanders aan was begonnen, bleef op dit moment een beetje steken, aangezien hij in zijn eentje niet opgewassen was tegen het geweld van de groep; zo lag Sanders halverwege het fietsen op een tiende plek (+2:23). Olij lag nog altijd elfde op 3:39 minuut afstand van Brownlee.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Sanders tijdens zijn inhaalslag op de fiets. (Foto: 3athlon.nl)

Olij verdwijnt uit top twintig

Terwijl de vijf mannen voorin het veld bij elkaar bleven, fietste Sanders richting een zesde plek. Overigens liet de Franse Arnauld Guilloux, die zevende lag, dat niet zomaar gebeuren; zo zag hij zijn kans schoon om de topatleet terug te pakken en haalde hij Sanders in de laatste kilometers nog in. Sanders schoof dan wel veel plekken op in het zadel, toch leek de Canadees niet echt zijn sterkste fietsonderdeel te beleven; iets wat wel eens te wijten kan zijn aan een gebrek aan voeding, want Sanders fietste zonder enkele bidon op zijn fiets. Om nog onduidelijke reden zakte Olij ondertussen uit de top twintig.

Group van vier wisselt gelijktijdig

Nagenoeg gelijktijdig bestormden Brownlee, Appleton, Kanute, Laundry en Von Berg de tweede wisselzone. Een slechte wissel zorgde er echter voor dat Brownlee zo’n achttien seconden verloor ten opzichte van zijn concurrenten. Guilloux en Sanders wisselde respectievelijk als zesde en zevende, op ruim twee minuten achterstand.

De tijd die Brownlee in T2 verloor, maakte hij snel goed tijdens het lopen, want na twee kilometer gingen Kanute, Von Berg en Brownlee gelijk op. Lang duurde dat niet, want op een afdaling sloeg Brownlee voorzichtig een gat op de twee. Terwijl met name Von Berg alles gaf om dat gat weer te dichten, ging Brownlee er langzaam steeds verder vandoor. Sanders zette vanaf een zesde plek de aanval in, maar na tien kilometer lopen bevond hij zich nog op dezelfde positie in het veld en keek hij nog altijd tegen een achterstand van twee minuten op.

Wie er beter in slaagde de druk op Brownlee op te voeren, was Laundry, die opvallend genoeg naar een tweede plek toe rende en met vijf kilometer te gaan nog slechts dertien seconden achter Brownlee lag. In de laatste kilometers was het gedaan voor Brownlee en kwam Laundry aan hem voorbij. Het was uiteindelijk Laundry die de winst binnensleepte, maar daarachter was de strijd nog niet gestreden. Terwijl Brownlee hard instortte, vochten Von Berg en Sanders om de tweede plaats. Na een fotofinish bleek Sanders aan het langste eind getrokken te hebben.

De fotofinish van Sanders en Van Long. (Foto: 3athlon.nl)