Joep Staps is in Tilburg genomineerd voor de titel Sportman van het jaar. Zijn titel Nederlands Kampioen cross triathlon en deelname aan het wereldkampioenschap cross triathlon droegen hier ongetwijfeld aan bij. Zelf blijft de atleet die veel ondersteuning krijgt van AthleteSportsWorld bescheiden: ,,Ik had dit nooit verwacht. Heel leuk dat ik genomineerd ben, ondanks dat ik nog hard moet werken om op het niveau te komen waar ik wil zijn. Deze waardering geeft me extra motivatie om dat te blijven doen.”

Het is voor Staps een interessant jaar geweest, dat een iets andere wending kreeg dan verwacht. ,,Het doel was dit jaar vooral duathlon, maar dat is er niet helemaal uitgekomen. Ik heb een tijdje een kleine blessure gehad, waardoor ik bij het NK duathlon op de lange afstand uit moest stappen. Maar, bij de cross ging het heel anders. Ik stond na een vakantie zonder verwachtingen aan de start van de Fusion Beach Challenge en die ging uiteindelijk heel goed.”

Met de overwinning van de Fusion Beach Challenge kwalificeerde Staps zich voor het Wereld Kampioenschap cross triathlon. ,,Ik ben vooral naar het WK gegaan om te leren hoe zoiets gaat, maar ook om er alles uit te halen. Als ik aan de start sta wil ik natuurlijk graag winnen, maar als ik echt realistisch ben – ik zwem pas een jaar – maakte ik daar op dat moment weinig kans op een topnotering.” Staps werd uiteindelijk 22e op het WK cross triathlon

(tekst gaat verder onder de foto)

Staps in zijn element. (Foto: Triathlon in the world}

Een ander hoogtepunt van het sportjaar van Staps was de Tri-Ambla, waar hij Nederlands Kampioen cross triathlon werd. ,,Bij de Tri-Ambla moest ik echt strijden om de overwinning. Ik werk er heel hard voor en dan is de beloning daarna extra groot. De weg er naartoe is heel mooi en het is heel fijn als het er dan ook een keertje uitkomt. Ik heb mezelf verrast dit jaar bij het crossen. Ik vind het ook heel leuk en ga er dus zeker mee door.” Staps deed aan het einde van het seizoen overigens ook nog mee met het Europees Kampioenschap cross triathlon, waar hij 26e werd.

Het volgende seizoen begint voor Staps ook langzaam vorm te krijgen. ,,Ik ben nu plannen aan het maken. Ik ben me bewust dat ik er nog lang niet ben, zeker internationaal gezien doe ik nog niet echt mee. Naar de internationale top wil ik wel graag toe, met als grote doel het WK in Almere in 2020. Ik de komende twee jaar hard aan de slag om de aansluiting met de internationale top te kunnen maken. Het lopen is momenteel al redelijk, hoewel dat ook beter kan, maar vooral op de andere twee onderdelen moet en wil ik stappen maken.” 

Als je Staps en triathlon een warm hart toedraagt, kun je hier op hem stemmen. 

Staps over het strand (foto: aangeleverd)