We blikten al met zowel Joost Friderichs, Joyce Caro, Jelmer de Wolde als Silke de Wolde vooruit op het EK Mixed Team Relay voor clubteams en inmiddels zijn de ploeggenoten van TVA Almere over de finish in Lissabon: ze eindigden op een zevende plaats. Er werd in estafettevorm en per persoon 250 meter gezwommen, 7 kilometer gefietst en 1.7 kilometer hardgelopen. De Almeerders kozen ervoor om te starten met Silke de Wolde. Zij gaf het stokje over aan haar broer Jelmer de Wolde. Daarna volgde Caro om uiteindelijk met Friderichs te eindigen.

(tekst gaat onder foto verder)

De junioren van TVA vlak voor de start. Van links naar rechts: Silke de Wolde, Jelmer de Wolde, Joyce Caro, Joost Friderichs. (Foto: Romy Spoelder)

Silke de Wolde begon in ieder geval ijzersterk aan de race. Twee meisjes waren er al snel vandoor, maar De Wolde zat in een achtervolgend groepje van vijf dames. ,,Daar ben ik ook op de fiets mee samen gebleven. Ik heb nog geprobeerd om het gat naar de koploopsters te dichten, heb daarbij flink op kop gesleurd, maar niemand wilde echt meewerken. Het gat bleef dus ongeveer even groot en met de vier andere dames begon ik ook aan het lopen. Daar kon ik de meeste meisjes voorblijven en ik kwam terug als vierde.”

Het is voor De Wolde, die dus als vierde haar broer Jelmer aantikte, een mooie afsluiter van een al even mooi seizoen. ,,Absoluut. Het is natuurlijk geweldig om te zeggen dat we zevende van Europa zijn. Het was ook gewoon een gave race. Vanaf de start is het volle bak sprinten. Daar hou ik wel van. Het is ook heel spannend, omdat het zo snel gaat en zo kort is: je kan en mag dus niks fout doen.” Voor de vier atleten volgt nu drie weken rustperiode. Het seizoen zit erop: ,,Dat is wel even lekker”, aldus een lachende De Wolde.

(tekst gaat onder foto verder)

Jelmer de Wolde tikt Joyce Caro weg. (Foto: Romy Spoelder)

De race vervolgde met Jelmer de Wolde. Hij zat helaas voor de Almeerders in een groepje met hele snelle zwemmers en moest daardoor een aantal plaatsen toegeven. Uiteindelijk tikte hij als achtste Joyce Caro aan. Zij kon die positie handhaven en tikte Friderichs ook weer als achtste weg. ,,En er zaten echt hele goede teams tussen met gasten die ook individueel derde op het EK waren”, legt Friderichs uit. ,,Dat we dan zo meedraaien, is echt heel goed. Daar ben ik heel trots op.”

Friderichs begon dus als achtste, maar zag tijdens het fietsen dat hij steeds dichterbij de nummer zeven van dat moment kwam. ,,Het was een groot gat, maar ik zag dat hij rechtop zat en weinig tempo had. Vijfhonderd meter voor het einde van het fietsen heb ik hem ingehaald. Ik ging wel kapot tijdens het lopen, maar ben er blij mee dat ik hem nog heb ingehaald en mijn voorsprong zelfs wist te vergroten.”

(tekst gaat onder foto verder)

Friderichs maakte tijdens het fietsen nog een plaatsje goed. (Foto: Romy Spoelder)

Friderichs sprak direct na de finish zijn verbazing uit over het feit dat je van ongeveer twintig minuten per persoon sporten zó moe kunt zijn. ,,Je zit constant aan je max, natuurlijk. Je hartslag zit constant in je keel. Pas na de finish kom je weer een beetje tot rust. Je wil natuurlijk ook niet stoppen, want je doet het niet voor jezelf maar voor het hele team”, lacht hij. 

Vanavond gaat de ploeg gezellig met elkaar uit eten en daarna nog even de stad – Lissabon – verkennen. ,,En dan drie weken rust, lekker doen waar je zelf zin in hebt. Dit was echt een hele gave reis, maar nu is het ook fijn om even minder te sporten.” 

EK Mixed Team Relay voor clubteams ‘senioren’

Ook bij het EK voor ‘senioren’ stonden er twee Nederlandse ploegen aan de start. TC Twente werd veertiende, Hellas zestiende.