Het waren de Engelse Lucy Charles en de Franse Antony Costes die hun benen gisteravond het beste lieten gelden in de laatste Zwift Pro Tri Series 3 race en er dan ook met de winst vandoor gingen. In de laatste van vier virtuele triathlons – eigenlijk duathlons – fietsten atleten 11,2 kilometer, liepen zij 5,1 kilometer op de loopband om vervolgens nog eens 1,9 kilometer te fietsen.

Charles virtueel ongenaakbaar

Nadat Charles vorige week uitstapte vanwege ziekte en daardoor veertiende werd, trapte en liep de Engelse gisteravond weer de sterren van de hemel. Zowel tijdens het fietsen als lopen scoorde de atlete het maximaal haalbare aantal punten.

Dat leverde haar niet alleen de dagwinst op. Aangezien Charles, op één tussensprint na, alle ‘bonuspunten’ claimde – waaronder een spannende fotofinish in de laatste ronde, die met 0,0005 seconden in het voordeel van Charles werd beslist – finishte ze ook in het algemeen klassement boven op het podium. Kessler, die gisteren de snelste looptijd klokte, pakte een tweede overall plek dankzij haar winst van vorige week en tweede plekken in de andere evenementen. De Engelse Emma Pallant maakte het podium compleet.

Costes zegeviert

In het eerste fietsonderdeel liet Matt Hanson zich gisteravond bij de mannen van zijn beste kant zien door de meeste punten te pakken. Overigens slechts nét voor de Belgische Seppe Odeyn, die hem het vuur aan de schenen legde, maar de eerste plek op een haar na aan zijn neus voorbij zag gaan. Toen een grote groep atleten vervolgens het maximaal aantal punten op het looponderdeel binnensleepte, beloofde het nog een spannend laatste fietsonderdeel te worden. In deze afsluitende 1,9 kilometer fietsen was het echter Costes die toch maar weer liet zien de ware Zwift ‘master’ te zijn. Hij pakte bijna iedere tussensprint en kwam als eerste over de streep. Achter hem finishte Odeyn met een tweede plek en werd de Australische  Aaron Royle derde.

Niet alleen de dagwinst ging naar Costes, ook scoorde hij – voorlopig, want de uitslagen zijn nog niet bevestigd – het hoogst in het algemeen klassement. In de eerste wedstrijd van de Zwift Pro Tri Series 3 werden Costes’ punten achteraf omlaag gebracht, aangezien hij het looponderdeel oversloeg. Daardoor zakte hij van een eerste naar een vierde plek. In alle andere wedstrijden verscheen de naam van de Fransman op de bovenste plek in de ranking.