“Dit is gewoon een toffe race…een show. En dat kunnen we goed gebruiken. Zeker in Nederland, met alle gecancelde wedstrijden, is het goed om te laten zien dat de sport nog bestaat.” We blikken met Maya Kingma vooruit op de SLT Arena Games in Rotterdam. Zondag om 14.00 uur Nederlandse tijd gaat het los en neemt Kingma voor de tweede keer deel aan dit unieke format.

Al kijkt ze ernaar uit om weer te mogen racen, is het toch niet helemaal haar ding, zegt ze eerlijk: “Het is geen WTS of zo…ik vind het leuk dat we mogen racen en heel fijn dat we weer wat wedstrijdspanning kunnen ervaren voor serieuze wedstrijden, maar het blijft heel gek en eigenlijk een afwijkend format. Niet eens alleen omdat het op Zwift is, op de loopband en in het zwembad, maar ook omdat het heel kort is. Dat is niet waarvoor ik train. Ik train gewoon voor een OD, dus we gaan het zien. Het is in ieder geval ‘gewoon’ leuk. Een echte show. En ik doe er graag aan mee.” 

Voorbereiding

Voor Kingma ligt de focus verder momenteel volledig op de WTS in Yokohama, die over een maand plaatsvindt. Het schema is – op een paar kleine uitzonderingen na – dan ook niet specifiek aangepast op de SLT Arena Games. “Het enige wat ik vorige week even gedaan heb, is op zo’n ‘self-powered treadmill’ lopen”, legt Kingma uit. “Dat is goed om te ervaren. En ik heb vorige week een koppeltraining gedaan die ik waarschijnlijk anders pas iets later had gedaan.”

‘Ik hoop natuurlijk dat ik serieus meedoe’

Vorig jaar finishte Kingma met een zesde plek. Die hoopt ze dit weekend te overtreffen. Maar verwachtingen uitspreken voor een snelle race als deze – waarin zoveel mis kan gaan en iedere seconde telt – is toch lastig: “Ik heb eigenlijk geen verwachtingen. Ik hoop natuurlijk wel dat ik serieus meedoe. Vorig jaar deed ik dat eigenlijk ook; toen was ik tweede in de eerste heat, maar in de tweede heat was de uitslag onjuist. Toen was ik eigenlijk zesde, maar stond er dat ik een-na-laatste was. In de derde heat werd ik samen met de Italiaanse Ilaria (Zane, red.) gehinderd door een cameraman. Toen was ik van mijn à propos en mijn schoenen vergeten, waardoor ik een penalty kreeg.” Een paar kleine hindernissen die maar enkele seconden tijdsverlies opleveren, maar in een race als deze desastreus zijn. “Als dat niet was gebeurd, had ik top vijf kunnen finishen en dat hoop ik dus dit jaar ook wel te kunnen doen. Maar zoals ik al zei: het zegt niet zoveel, dus je weet het niet.”

Fietsen: van ‘double draft’ naar ‘single draft’

Dit jaar zal er iets korter worden gefietst, namelijk drie in plaats van vier kilometer. En daarbij zullen atleten in Zwift niet genieten van een ‘double draft’, maar gewoon een ‘single draft’. Toch blijft het lastig om tijdens het fietsen de wedstrijd naar je hand te zetten. Een nadeel voor Kingma: “Ook met een ‘gewone draft’ kun je bijna niets. Zwift heeft een grote voorkeur voor groepen en heeft sowieso al een extreme draft. Meer dan in het gewone leven. Waar het nu op lijkt, is dat er op de fiets dan niet veel gaat gebeuren. Dat zag je in Londen ook. Je ziet het sommigen proberen, maar het is nutteloos. Dus ik verwacht daar niet heel veel van.”

‘Vooral niet te hard fietsen’ 

Kingma houdt daar dan ook rekening mee met haar wedstrijdtactiek. “Ik wil vooral niet hard fietsen, want er gebeurt dus gewoon niets op de fiets. Dat zou weggegooide energie zijn. Verder is het gewoon blijven gaan”, ervaarde Kingma vorig jaar. “In Londen zie je mensen tien seconden verliezen op 200 meter zwemmen. Dat is best wel veel. Er kan nog zoveel gebeuren met het zwemonderdeel, omdat je zwemt onder vermoeidheid. Maar dat geldt natuurlijk ook voor mij. Verder moet je bij je eigen race blijven. Als je in baan zes ligt, weet je toch niet wat er in baan één gebeurt. Je moet eigenlijk denken dat er altijd iemand een seconde voor je ligt.”

‘Ik zou hen nu op de eerste plek zetten’

Als Kingma de startlijst zo bekijkt, verwacht ze van Beth Potter – die recent de SLT Arena Games London won en een bizar snelle tijd op de vijf kilometer liep – en Sophie Coldwell de sterkste concurrentie. “Je zag in Londen dat dat gewoon echt goede dames zijn. Ik zou hen nu op de eerste plek zetten, maar je weet het niet zo goed. Het staat in ieder geval vast dat Beth gewoon hard loopt, ook op de loopband. En het staat vast dat Sophie goed fietst en zwemt.”

Eerder spraken we ook Marco van der Stel over zijn voorbereiding en verwachtingen.