“Nee, nog helemaal niet”, reageert Maya Kingma als we haar vandaag – vijf dagen voor haar Olympische race – vragen of de zenuwen al opspelen. “Ik voel me nog rustig en doe lekker mijn ding. Ook omdat we nog niet in Tokyo zelf zijn (de atleten verblijven tot vrijdag in Tateyama, red.), voelt het nog een beetje ver weg. Maar, ik merk wel dat ik honderd succeswensen binnenkrijg als ik een Instagram-story plaats”, lacht Kingma. “Wat dat betreft voel ik dus wel dat het dichtbij komt.” 25 juli, 23:30 uur zal Kingma – die na haar laatste prestaties als medaillekandidaat is bestempeld – in het water duiken voor de race die de afgelopen jaren rood omcirkeld op de kalender stond. We spreken de atlete over haar laatste voorbereidingen, vorm en verwachtingen.

De afgelopen maanden volgden we iedere stap van Kingma’s Olympische droom. Een overzicht met daarin alle artikelen uit de rubriek ‘Maya Kingma richting de Olympische Spelen’ vind je hier.

De komende dagen hebben Kingma, maar ook Rachel Klamer, Marco van der Stel en Jorik van Egdom nog alle vrijheid om buiten te trainen en hun eigen programma’s te volgen. “We mogen gelukkig nog buiten fietsen. We hebben net nog twee uur lekker gefietst”, vertelt Kingma, die we na dit ritje en het avondeten aan de telefoon hebben. “Er gaat dan wel begeleiding mee en we mogen alleen bepaalde aangegeven wegen rijden. De hele dag is er iemand bij ons. Die gaat bijvoorbeeld mee naar het zwembad en volgt in een busje op de fiets. Het is een beetje onze schaduw”, lacht ze. Japan doet er uiteraard alles aan om de Spelen zo veilig mogelijk te laten verlopen en het creëren van een zo veilig mogelijke ’bubbel’ is één van de vele maatregelen.

‘Ik probeer mijn eigen ding te doen’

“We hebben dus wel een vast schema. We moesten vooraf aangeven wanneer we willen zwemmen, fietsen en lopen.” Dat betekent dat de atleten veel samen doen, maar af en toe zal Kingma ook haar eigen plan trekken. “Ik probeer wel mijn eigen ding te doen, want ik loop een stuk minder en fiets juist meer. Morgen wil ik bijvoorbeeld drie uur fietsen. Dat heeft niet iedereen op het programma staan, dus daar heb je wel verschillen in.” Nu kan het nog even, vervolgt Kingma, die er stiekem wel tegenop ziet dat het in Tokyo bijna niet meer mogelijk zal zijn om buiten te fietsen.

Wedstrijdspanning: ‘Ik heb dat wel nodig’

Zowel het Olympisch dorp als de race venue heeft Kingma dus nog niet kunnen bezoeken, maar dat staat uiteraard nog wel op het programma. Niet alleen om de nodige voorbereidingen te treffen, maar ook om de knop om te zetten en het vuur aan te wakkeren. “Ik zoek die locaties altijd wel een beetje op. Dan word ik even goed wakker geschud. Nu denk ik nog ‘chill, een beetje zwemmen en fietsen…’. Maar ik moet op een gegeven moment wel denken: o ja, en straks moet ik racen. Maar die ‘vibe’ komt nog wel als ik eenmaal op de race venue ben geweest”, aldus Kingma die vooralsnog volkomen ontspannen klinkt.

Vertrouwen

Dat het met de vorm goed zit, hebben de laatste wedstrijden wel bevestigd. “De afgelopen wedstrijden gingen goed en op het NK heb ik mezelf wel verbaasd over het zwemmen en fietsen. Ik lag verder voor met zwemmen dan ik had verwacht en heb 40 kilometer alleen gereden. Daar ben ik heel tevreden mee. De vorm is goed en daar hoef ik nu, deze week, niets meer aan te doen. Ik moet alleen een beetje bezig blijven, sporten en het onderhouden. En dan gaan we het zien!”

‘Het moet wel echt een triathlon zijn, daar horen zwemmen en fietsen ook bij’

Kingma hoopt op een echte triathlon in Tokyo en dus geen veredelde loopwedstrijd. “Ik ga ervan uit dat Jessica Learmonth, Flora Duffy en Georgia Taylor-Brown het ook fijn vinden als we niet met zestig atleten tegelijkertijd gaan lopen. Ik denk dat we verder vooraf geen tactieken bespreken”, reageert Kingma als we haar daarnaar vragen. “Het kan wel zo zijn dat mensen onderling al plannen hebben. Dat gaan we zien. Het fietsparcours is sowieso heel zwaar. Zelfs al rijden we niet volle bak, zullen er nog atleten zijn die achteraan rijden en afvallen. Maar mijn race-plan is bekend…”, doelt Kingma op haar ijzersterke zwem- en fietsonderdeel. “Het moet wel een triathlon zijn. Daar horen zwemmen en fietsen ook bij.”

Technisch fietsparcours en verkoeling

Dat technische fietsparcours ligt Kingma wel. Maar de hitte is nog wel een dingetje. “Dat is niet helemaal mijn ding, maar ik probeer me er zo goed mogelijk op voor te bereiden.” Zo werkte ze de afgelopen weken wat trainingen af in de hittekamer. “En ik heb gewerkt aan een ‘koelingsplan’. Ik moet vooral veel drinken. Ik ga waarschijnlijk ook geen gelletjes nemen, maar ik zorg dat ik bidons met sportvoeding leegdrink om genoeg vocht binnen te krijgen.”

Zwemwater Tokyo: ‘Ik twijfel nog of ik de parcoursverkenning wil doen’

Wanneer Kingma in ieder geval geen vocht binnen moet krijgen, is tijdens het zwemonderdeel. Het water in Tokyo schijnt namelijk behoorlijk te stinken en de lokale bevolking verbaast zich er dan ook over dat atleten daarin moeten zwemmen. “Ik weet dat het twee jaar geleden ook heel vies was”, zegt Kingma. “Toen zijn er ook een paar mensen ziek geworden. Ik denk dat ik me er maar op moet focussen dat ik niks binnen krijg. Ik twijfel nog wel of ik de parcoursverkenning wil doen met zwemmen. Als je dat twee dagen van tevoren doet en je wordt ziek, zijn de Spelen voorbij.”

Mixed Team Relay

Na de individuele race zal Kingma haar focus verleggen naar de Mixed Team Relay, die zaterdagnacht – 31 juli 00:30 Nederlandse tijd – op het programma staat. “Ik ben daar nu nog niet zoveel mee bezig, maar ik heb wel gekeken naar de planning en gezorgd dat ik na de wedstrijd iets van een cool-down kan doen. Het herstel na de wedstrijd is belangrijk. Nu al helemaal.”