De komst van de Nederlandse triathloncoach Jordi Meulenberg, die eind mei werd gepresenteerd als nieuwe ‘National Coach’ bij de Zwitserse triathlonbond, verloopt niet geheel vlekkeloos. Verschillende Zwitserse atleten zijn bekend met de problematiek die de afgelopen jaren bij de Nederlandse Triathlon Bond speelde en waar Meulenberg een aandeel in had, en wensen liever niet met hem samen te werken.

Er heerst dan ook enige onrust binnen de Zwitserse selectie, zo meldt triathlonwebsite Triathlon Today. Verschillende betrokken atleten hebben tegenover Triathlon Today aangegeven hun zorgen kenbaar te hebben gemaakt bij hun federatie, maar dat daar vooralsnog niks mee wordt gedaan.

De NTB en het NTC kwamen vorig jaar in opspraak nadat bleek dat tientallen atleten tegenover 3athlon spraken van wanpraktijken, misstanden, pesterijtjes en slechte begeleiding. Diverse coaches – waaronder Meulenberg – werden genoemd als grote stoorzender en als katalysator van de wanorde en pesterijen. Verschillende atleten zouden bewust worden voorgetrokken. Daarnaast bleek na onderzoek van 3athlon en uit verklaringen van atleten dat de Nederlandse Triathlon Bond A-statussen – waarmee Nederlandse atleten geld ontvangen om zich specifieker voor te bereiden op de Olympische Spelen – verkocht aan atleten die op basis van niveau net niet in aanmerking kwamen voor zo’n status. 

Terwijl de onderzoeken nog steeds lopen, verlieten directeur Rembert Groenman en Technisch Directeur Adrie Berk de Nederlandse Triathlon Bond een paar maanden geleden al. Jordi Meulenberg volgde eind mei en vertrok toen naar de Zwitserse bond. Navraag bij de Zwitserse bond, over of zij bekend zijn met de zorgen die hun atleten over Meulenberg hebben geuit, bracht Managing Director Mattia György tot de volgende reactie tegenover Triathlon Today: “We wensen geen partij te kiezen op basis van feiten die nog niet volledig boven tafel zijn. Er zijn bij ons geen directe beschuldigingen tegenover Jordi Meulenberg bekend. Wij reageren niet op geruchten, alleen op duidelijke en bewezen feiten. Natuurlijk nemen we meteen een officieel standpunt in en zullen we consequente beslissingen maken wanneer dat nodig is.”