Vannacht is het zover; om 00:30 uur Nederlandse tijd vindt voor het eerst in de geschiedenis de Olympische Mixed Team Relay plaats. Nederland staat als zevende geklasseerd en komt met Maya Kingma, Marco van der Stel, Rachel Klamer en Jorik van Egdom in actie. In dit artikel kijken we naar het parcours, de grootste kanshebbers en natuurlijk de Nederlanders.

In totaal gaan er vannacht zeventien teams van start. Dit is de volgorde waarin ze vanaf het ponton zullen starten. Alle landen komen in actie met vier atleten, die in estafettevorm 300 meter zullen zwemmen, 6.8 kilometer zullen fietsen (2 rondes) en 2 kilometer (ook 2 rondes) zullen lopen. Eigenlijk zouden er achttien landen van start gaan, maar Zuid-Afrika heeft zich door een blessure van Henri Schoeman moeten terugtrekken.

Frankrijk grote favoriet, hoge verwachtingen Groot-Brittannië, Amerika en Australië

Het hoogst geklasseerde land is Frankrijk, dat de afgelopen drie Mixed Relay WK’s het goud won. Leonie Periault, die individueel nog vijfde werd toen ze net achter Rachel Klamer finishte, en Cassandre Beaugrand zullen ongetwijfeld met Vincent Luis racen. Welke man vanavond nog meer in actie komt is onduidelijk: Dorian Coninx of Léo Bergere.

De Fransen gaan dus als favoriet van start, maar mogen onder andere flinke concurrentie verwachten van Groot-Brittannië en Amerika. Groot-Brittannië zal ongetwijfeld alles op alles zetten om meteen een gaatje te slaan op wat andere landen, door met snelle zwemster Jessica Learmonth te starten. Amerika kan tegen dat zwemgeweld zowel Katie Zaferes als Summer Rappaport stellen, die beiden tijdens de individuele race goed aansluiting hielden. Australië is het land dat als tweede geplaatst is, maar daar wordt van verwacht dat ze het wat lastiger gaan krijgen tijdens vooral het zwemmen.

Outsiders met onder andere België

Terwijl bovenstaande vier landen op papier als grootste favoriet worden gezien, gelden Nieuw-Zeeland, België en Duitsland als zeer gevaarlijke outsiders die absoluut in staat zullen zijn er met eremetaal vandoor te gaan. Voor België komt Jelle Geens in actie, die de individuele race aan zich voorbij moeste laten gaan vanwege een positieve COVID-test. Logischerwijs zal Geens er alles aan gelegen zijn een maximaal resultaat te halen.

Vraagtekens bij Nederland: tot wat zijn Kingma, Klamer, Van Egdom en Van der Stel in staat

Wat betreft Nederland zijn er behoorlijk wat vraagtekens. Voordat de Olympische Spelen begonnen was het bijvoorbeeld de vraag of Rachel Klamer in vorm zou zijn en inmiddels is duidelijk dat ze dat absoluut is. Ook Kingma heeft haar vorm bewezen. Vooral de mannen vormen de nog resterende vraagtekens: zowel Van Egdom als Van der Stel heeft de laatste tijd internationaal weinig indrukwekkends laten zien en ook de laatste Nederlandse Mixed Team Relay-resultaten waren niet denderend. Wellicht dat het decor van deze Olympische Spelen een extra vuurtje kan aanwakkeren. Een zelf uitgesproken doelstelling luidt dat een vijfde plaats ‘geweldig’ zou zijn en een achtste plaats ‘prima’.