Het is de grote vraag in welke opstelling het Nederlandse Mixed Relay Team vanavond van start gaat. Volgens Maya Kingma – die we zojuist kort spraken – wordt er gestart in ‘dezelfde volgorde als altijd’. Dat zou betekenen dat Kingma aftrapt, gevolgd door Marco van der Stel, Rachel Klamer en Jorik van Egdom. World Triathlon geeft – op de startlijst – vooralsnog echter een andere startvolgorde: Klamer, Van der Stel, Kingma en Van Egdom.

Vanavond – in de nacht van vrijdag op zaterdag – gaat de Mixed Team Relay om 00:30 uur van start. De Nederlandse ploeg is als zevende geplaatst. Eerder vandaag deelden we al de startopstelling en de afstanden.

Terwijl het team in 2017 en 2018 met een aantal succesvolle races aan het Olympisch kwalificatietraject begon, werd er in de afgelopen twee jaar minder goed door het team gepresteerd. In 2017 pakte Nederland met een derde plaats nog een podiumplek op het WK Mixed Relay in Hamburg. In 2018 stelde de formatie twee vijfde plaatsen (tijdens het WK Hamburg en in Nottingham) veilig en een achtste plaats (Edmonton). In 2019 sleepten ze een mooie derde plaats op het EK in Weert binnen, een negende plaats in Abu Dhabi, weer een negende plaats in Nottingham, een achtste plaats op het WK in Hamburg, een achtste plaats in Edmonton én een dertiende plaats tijdens het testevent in Tokyo. In 2020 werd er vanwege het coronavirus weinig geracet. Het team startte toen alleen Hamburg en pakte daar een elfde plaats. Begin 2021 werd bekendgemaakt dat het Nederlandse Mixed Relay team haar zevende plaats in de Olympische kwalificatieranking zou behouden en daarmee plaatste Nederland zich op het nippertje – een top zeven was nodig – voor Tokyo.

Klamer en Kingma lieten begin deze week al zien in een goede vorm te steken. Klamer pakte een prachtige vierde plaats individueel en Kingma werd knap elfde. Van Egdom en Van der Stel wisten zich niet individueel te plaatsen voor de Spelen en zij komen dus vannacht voor het eerst in actie in Tokyo.