Met een derde plaats op het WK in 2017, een vijfde plek op het WK in 2018 en een derde plaats op het EK in 2019 werd er aanvankelijk veel verwacht van het Nederlandse Mixed Relay Team dat op 31 juli, 00:30 uur Nederlandse tijd in actie komt tijdens de Olympische Spelen. De afgelopen periode werden die goede resultaten echter minder en dus mogen de verwachtingen best getemperd worden, zo vinden ook de Nederlandse atleten zelf.

Het Nederlandse team bestaat uit Maya Kingma, Rachel Klamer, Jorik van Egdom en Marco van der Stel en het is laatstgenoemde die – tegenover de Nederlandse Triathlon Bond – verklaart dat een top vijf ‘heel goed’ zou zijn. “Maar ik denk dat een top acht meer realistisch is”, kijkt hij vooruit op de wedstrijd waar negentien landen aan de start zullen staan. Daarmee mikt Van der Stel dus op een klassering nét voor de middenmoot. “Het is voor een Relay vooraf altijd moeilijk te voorspellen wat de kansen zijn. Eigenlijk moet alles meezitten.”

Wat dat betreft werkt het ook niet in het Nederlandse voordeel dat Kingma en Klamer – die beiden eerst aankomende zondag individueel in actie komen – eerder al hebben aangegeven zich vol op die individuele race te focussen en de Mixed Relay dan toch als een soort extra te zien. Van Kingma weten we dat ze in bloedvorm verkeert – met als enorm hoogtepunt natuurlijk haar winst bij de WTCS in Leeds – maar van de overige drie Nederlanders is onduidelijk tot wat voor prestaties ze in staat zijn. Van Egdom won – net als Kingma overigens – onlangs nog het NK OD in Rotterdam, maar liet zich internationaal nauwelijks zien, Van der Stel kwam vorige maand tijdens het EK Sprint in het Oostenrijkse Kitzbuhel niet verder dan een 24e plaats en verloor daar tussen een niet bijzonder sterk veld vooral veel tijd tijdens het lopen, terwijl ook Klamer een teleurstellende aanloop richting Tokyo kende.

Die teleurstellende aanloop voor Klamer heeft meerdere oorzaken, waaronder natuurlijk het overlijden van haar moeder – juli 2020 – én een hardloopblessure eerder dit jaar. “De laatste anderhalf jaar waren inderdaad lastig en dat heeft zeker zijn weerslag gehad op mijn sporten”, legt ze dan ook uit aan de NTB. “Mijn doel was om hier in Tokyo voor een medaille (individueel, red.) te gaan, maar nu weet ik eerlijk gezegd niet of dat nog reëel is. Ik loop in ieder geval pijnvrij, ik kan goed tegen de hitte en er wacht ons een zwaar parcours. Daar hou ik van. Ik heb mijn ambities dan ook zeker nog niet opgegeven.”

De echte kartrekker van het team zal dus hoogstwaarschijnlijk Maya Kingma moeten worden. Toen zij eerder deze week in Japan arriveerde, spraken we haar uitgebreid. Dat interview lees je hier.