2021 was een jaar vol verandering voor de Duitser Patrick Lange. Niet alleen verliet hij zijn coach Faris Al-Sultan, ook stopte hij de samenwerking met manager Jan Sibbersen; de man achter Sailfish. Het was echter niet alleen een jaar van de drastische veranderingen, maar ook een jaar waarin hij waanzinnige prestaties leverde door Challenge Roth en Ironman Tulsa te winnen. Maar, de belangrijkste race ontbrak opnieuw: Ironman Hawaii. In 2022 heeft Lange twee kansen op het winnen van zijn derde WK Ironman titel. Er is nog een reden waarom 2022 voor hem een bijzonder jaar zal zijn, want Lange brengt in februari zijn boek ‘Becoming Ironman, My Path to Becoming the Triathlon World Champion’ uit. In een interview met HNA vertelt hij erover.

Lange zal het boek niet zelf schrijven. Carola Felcher is de auteur, legt hij uit. “Voor een periode van ruim twee jaar hebben we tenminste twee uur per week via de telefoon gesproken.” Lange vertelt dat het boek zal gaan over de hoogte- en dieptepunten in zijn carrière. Eén van die dieptepunten was toen hij in 2019 tijdens Ironman Hawaii uit moest stappen. Ook vertelt hij over de keuze om van coach en manager te veranderen. Dit soort hoogte- en dieptepunten maken het tot een verhaal dat anderen kan inspireren, gelooft Lange.

Dat verhaal begon ooit in het Duitse stadje Bad Wildungen, waar Lange opgroeide. “Het boek omschrijft mijn route naar de sport.” Dat was geen makkelijke weg, want veel mensen probeerden onderweg het idee uit zijn hoofd te praten. “Toen ik dertien of veertien jaar oud was, wilde ik al topsporter worden. Maar, als je zo jong bent, vertellen mensen je dat je een droom achterna jaagt en beter iets slims kan gaan doen. Dat is iets typisch Duits en die opmerking achtervolgde me. Ik moest er lang tegen vechten.” Achteraf waren er veel momenten waarop Lange de spreekwoordelijke handdoek in de ring had kunnen gooien. Maar dat deed hij niet en daar zit een wijze les in: “Ik wil mensen op het hart drukken hoe belangrijk het is dat je in jezelf blijft geloven en dat je je niet door anderen laat ontmoedigen. Als ik te snel had opgegeven, was ik niet gekomen tot waar ik nu ben.”

Ondanks zijn grote successen op Hawaii, en met de winst van Challenge Roth en Ironman Tulsa nog verser in het geheugen, werd Lange niet gekozen tot Triatleet van het Jaar tijdens de Duitse Triathlon Awards. “Ik had gehoopt op een beter resultaat”, vertelt hij HNA. “Maar ik heb er geen last van. Het waren de fans die mochten kiezen en als je kijkt naar het bereik dat Jan Frodeno heeft… Ik moet toegeven dat hij dubbel zoveel Instagramvolgers heeft. Hij doet dat heel goed. Deze award heeft minder te doen met je prestaties in de sport.”

Fans lijken vaak te denken dat Lange en Frodeno elkaars aartsrivalen zijn, maar is dat ook zo? “Ik zou spreken van een inspirerende rivaliteit die me positieve energie brengt. Jan legde de lat hoger, ik volgde en legde hem nog iets hoger, waarna hij weer volgde. Ik denk dat we er allebei wat aan hebben.”

Het volledige interview – in het Duits – lees je hier.