Terwijl sommige atleten de afgelopen maanden in een verwarmd buitenbad konden blijven zwemmen, hebben andere atleten al weken niet in het water gelegen. Stijn Jansen is één van hen en vertelde ons gisteren te vrezen voor een achterstand. Naar aanleiding van dit bericht, stelden wij jullie via Instagram de volgende vraag: zijn jullie bang voor ‘oneerlijkheid’ in competitie omdat sommige atleten wel kunnen zwemmen en anderen niet?

Tekst gaat verder onder afbeelding

De meningen waren zeer gelijkmatig verdeeld. 52% van jullie reageerde met ‘ja’ op deze vraag. Daarmee reageerde een kleine minderheid – 48 procent – dat zij zich hier geen zorgen over maken. Ook vroegen we jullie om uit te leggen waarom jullie voor ‘ja’ of ‘nee’ kozen. Hieronder een aantal van jullie reacties:

‘Mogelijkheden zijn nooit hetzelfde’

“Is het dan ook oneerlijk dat sommige triatleten heuvels/bergen in de buurt hebben?”, reageerde Roman Assmann met een interessante vergelijking. Frank Heestermans lijkt zich daarbij aan te sluiten: “Mogelijkheden zijn nooit hetzelfde, dus het is altijd oneerlijk!”

‘Hoe oneerlijk mag iets zijn?’

“Zijn trainingssituaties niet altijd oneerlijk?”, vraag Wesley Mols zich ook hardop af. “De vraag is hoe oneerlijk iets mag zijn. Net als bij innovatie etc.” Lieke Muller: “Ik kan wel zwemmen, maar niet lopen. Is dat dan ook oneerlijk? Je kiest zelf om triathlon te doen.”

‘Je bent professioneel atleet, daar hoort woon/werk-verkeer bij’

Alex Kling denkt in oplossingen: “Je kunt een lockdown zien als een kans of als een probleem. Het is wat je er zelf van maakt. Ik reis zelf meerdere dagen op en neer om te kunnen zwemmen.” Nederland is dan ook niet heel groot en voor veel mensen valt binnen het uur een zwembad te bereiken. “Je noemt jezelf professioneel atleet. Daar hoort gewoon woon/werk-verkeer bij”, zegt ook Maarten van Kooij.

‘Buitenwater is alweer twee weken vloeibaar’

Maurits de Beer reageert kort, maar krachtig: “Zwemwater = open water.” Wouter Baljet denkt daar hetzelfde over: “Als je dromen echt zo groot zijn, is het buitenwater alweer twee weken vloeibaar.”

‘Dat is zeker oneerlijk’

“Niet kunnen trainen is een nadeel waar je zelf niets aan kunt doen. Vraag is: wie wel?”, klinkt de reactie van Bart Jansen. Ramon Jongschaap reageerde ‘ja’ op onze stelling en legt uit waarom: “Omdat zwembaden voor mensen met licentie open zijn óf voor mensen die dichtbij wonen. Ik moet vier uur reizen om te zwemmen. Dat is zeker oneerlijk.” Pim Bakker herkent dat probleem: “Het is gewoon raar dat als je bij een bepaalde groep zit, je wél kunt zwemmen.”

“De meesten kunnen (gewoon) zwemmen. Kost misschien wat meer moeite dan ‘normaal'”, aldus Niels Kerdel. Volgens ‘Xanderfw’ geldt dat echter alleen voor een deel van Nederland: “De meeste zwembaden die open zijn, zijn in het westen. In het noorden zijn er nul.”

“Ook mét zwemwater kan ik niet zwemmen”, maakt ‘Tri_training_dad’ het gesprek met een knipoog wat luchtiger.

Jeannette Smelt reageert: “Er zijn zoveel factoren van invloed bij een triathlon.” ‘Trisupport’ reageerde ‘nee’ op de vraag of hij bang is voor ‘oneerlijkheid’ in competitie: “Omdat wanneer je nu en straks slim traint, je heel ver kan komen.”

Bert van Rossum stelt ons gerust: “Het duurt toch nog wel even voor er weer wedstrijden zijn. En dan zijn de zwembaden vast wel weer open.”