Stijn Jansen kijkt terug op een moeilijk en teleurstellend seizoen waarin hij desondanks meer over zichzelf te weten is gekomen. Zo werd enkele weken geleden astma geconstateerd bij de 22-jarige atleet. ,,Eigenlijk had ik in juli dit jaar al door dat ik iets had. Maar als ik verder terug denk, denk ik zelfs dat ik eigenlijk altijd al iets had. Alleen was het nooit heel erg. Ik miste altijd wel wat procenten.”

De zoektocht naar astma was een lange, waar veel frustratie bij kwam kijken: ,,Ik had liever dat de dokter zou zeggen dat ik nooit meer kan sporten, dan dat ze weer zouden zeggen ‘ik weet niet wat je hebt’.” Uiteindelijk kreeg Jansen dan toch de verklaring voor zijn ademhalingsproblemen: astma dus. We blikken terug op 2019, spreken over het trainen en racen met astma, kijken vooruit naar 2020 en hebben het zelfs over zijn gewaagde dromen voor 2021.

Behalve natuurlijk kortademigheid, waren er meerdere signalen die Jansen uiteindelijk de richting van astma op wezen: ,,Ik maak altijd domme fouten in een race. Zoals in de Triple Mix (in Rotterdam in juni, red.), dan ren ik ineens de verkeerde ingang in. Vorig jaar in Alanya viel ik. Dan ga je nadenken hoe het kan dat ik opeens op zo’n moment niet meer scherp ben. Nu weet ik wel waardoor dat komt.” Maar wat astma nou precies inhoudt? ,,Een overwerking van de longen”, legt Jansen uit. ,,En dan gaan ze helemaal gek doen”, grapt hij.

Om dit nu te voorkomen gebruikt Jansen medicatie: ,,Ik moet vier keer per dag een speciaal pufje gebruiken. In dit pufje zitten medicijnen. Het zorgt dat de prikkels in de luchtwegen verminderen en de zwelling afneemt. Ik neem het ook voor het trainen.” Daarnaast moet Jansen natuurlijk iets meer rekening houden met zijn astma tijdens trainingen: ,,Ik moet beter opletten; meer nadenken tijdens trainingen. Is het wel verstandig wat ik doe? Voel ik mij wel goed genoeg? En als het echt slecht gaat, moet ik mezelf aanleren te stoppen.”

Last van astma tijdens trainingen 
Toch had Jansen tijdens trainingen geen last van astma. ,,In trainingen ga je niet zo lang en hard als in een race”, redeneert de atleet. ,,In een race merk ik de eerste drie of vier minuten met zwemmen bijvoorbeeld niks. Dan denk ik dat het goed gaat. Maar dan opeens klap ik in. Maar ik merkte wel dat ik met trainingen minder werd. Tempo’s die ik in de winter makkelijk liep, haalde ik later niet meer en ik moest meer energie geven om hard te lopen.”

Het duurt even voordat Jansen weer helemaal hersteld is. ,,De longarts heeft gezegd dat het lang moet inwerken. Het kan vier tot zes weken duren voordat ik helemaal geen last meer heb. Maar ik ben nu bij een loopgroep in Hengelo aan het trainen en loop al best hard weer. Harder dan ik voorheen deed. Terwijl ik vier weken niks heb gedaan en een vetzak was geworden.” Dat vinden zijn trainingsmaatjes althans: ,,In het zwembad lachen ze mij uit. Ik was altijd mager – 61 kilo – nu weeg ik 67 en noemt iedereen mij dik.”

‘Eigenlijk lachte iedereen mij uit’
Jansen beleefde een zwaar seizoen en kreeg dan ook veel kritiek over zich heen. ,,Mensen gaan oordelen. Dan zeggen ze dat ik het niet kan. Of ze roepen dat ik naar een psycholoog moet. Eigenlijk lachte iedereen mij op een gegeven moment uit als ik zei dat ik last had van mijn ademhaling. Tijdens het NK OD (waar Jansen ook een slechte dag beleefde, red.) liepen er op een gegeven moment drie dames naast mij en die zeiden letterlijk ‘die gast heeft altijd wat’.”

(tekst gaat verder onder foto)

Stijn Jansen teleurgesteld na het WK Aquathlon in Pontevedra. (Foto: Daniel Vazquez)

‘Hoeveel pijn moet ik nog hebben?’
Ondertussen is Jansen ondanks dit alles weer redelijk positief, maar dat is zeker wel eens anders geweest. ,,Na Valencia (Jansen werd 49e en had wederom een slechte dag, red.) wilde ik eigenlijk stoppen met triathlon. Ik was er helemaal klaar mee. Ik dacht ‘hoeveel pijn moet ik nog hebben?’.”

Verslagen door jongens waar Jansen van zou moeten winnen 
,,En dan word je ook steeds verslagen door jongens waar je van zou moeten winnen.” Iets wat veel frustratie oplevert: ,,Bij het NK sprint werd Donald (Hillebregt, red.) Nederlands Kampioen; en dan ben ik blij voor hem, maar het liefst wil ik dat ik fit ben en hem het vuur aan de schenen kan leggen. Hij weet ook dat ik dat kan. Daar baal ik dan van. Na die wedstrijd was ik er echt een week ziek van, omdat ik het zo benauwd had gehad tijdens de wedstrijd dat ik de dag later koorts had.”

2020 en misschien wel een WTS race in 2021 
Voor volgend seizoen heeft de atleet nog geen concrete plannen. ,,Maar ik heb met Maurits Morsink de afspraak dat ik in 2021 een WTS ga starten. Ik weet niet hoe, maar volgens veel mensen heb ik het loopniveau om dat te kunnen. Maar als ik steeds astma-aanvallen heb, heb ik helemaal niks natuurlijk”, lacht de atleet. Gelukkig voor Jansen staan zijn sponsoren nog achter hem: ,,Ik dacht dat zij allemaal wel dachten ‘we gaan niet iemand sponsoren die niet presteert’. Ik heb ze gevraagd of ze mij nog een kans wilden geven. Ik heb ook iedereen mijn excuus aangeboden over afgelopen jaar. Gek genoeg was dat ook het moment dat ik het allemaal achter mij kon laten.”