“Als je zo ver reist, baal je zeker wel een beetje.” Tom Oosterdijk nam na zijn deelname aan Ironman 70.3 Texas vorige week – waar hij 22e werd – dit weekend deel aan Ironman 70.3 Florida. Een lekke band gooide echter al snel roet in het eten. Maar, sowieso voelde Oosterdijk zich niet fit, vertelt hij: “Ik voelde me een beetje als een natte krant, dus dan wordt het sowieso al een lange dag.” 

Op 3:35 minuut afstand van de kop kwam Oosterdijk uit het water om zich op te maken voor het 90 kilometer lange fietsonderdeel. Uiteindelijk werd dat slechts zo’n zeventien kilometer voor hem. “Rond het zeventien kilometer-punt reed ik richting de 38 kilometer per uur. Ik had dus geen harde lek, maar een zachte. Achter mij reed een ‘mechanical bike’ dus ik dacht ‘top’. Ik kneep meteen in mijn remmen, legde uit dat mijn voorband zacht was en vroeg of ik kon wisselen…maar hij had alleen rim brakes, geen disc brakes. Toen wist ik dat ik gezien was.”

‘Ik kreeg er maar drie bar in’

Oosterdijk wisselde nog wel zijn band, maar dat bleek helaas geen oplossing te bieden: “Toen was ik een minuut of zeven verder en met het patroon kreeg ik er maar drie bar in, dus ik reed met een half zachte band. Ik had er zo de balen in. De vorm was ook niet top, dus ik dacht: ik kan beter gewoon direct door trainen voor Ironman Tulsa (waar Oosterdijk eind mei verwacht te racen, red.).” 

‘Dan is het op een halve wel gedaan’

Vooraf aan de wedstrijd voelde Oosterdijk zich overigens nog prima. “Als je een week van tevoren nog een halve hebt gedaan, doe je verder niet zo extreem veel meer. Maar ik voelde me best wel heel goed in de week vooraf aan de wedstrijd. Toch kan het natuurlijk dat het allemaal net eens wat minder is, dat gebeurt ook wel eens. En in combinatie met een lekke band, is het op een halve dan wel gedaan.”

‘Werk aan de winkel’

Overigens focuste Oosterdijk zich de afgelopen maanden in training ook met name op de Long Distance. “Ik merk wel dat er op de halve veel werk aan de winkel is. Afgelopen winter heb ik mij goed voorbereid op een hele. Dat die uiteindelijk niet doorging en dat ik twee keer een halve kon doen, was een cadeautje: het was goed om überhaupt weer aan de start te kunnen staan. Maar ik wil het nu snel vergeten en op naar de volgende.” 

Eerder spraken we Michiel de Wilde al over zijn deelname aan Ironman 70.3 Florida.