Na een succesvol seizoen, waarin Daan de Groot onder andere Europees Kampioen Duathlon werd en brons pakte bij het WK Powerman Duathlon, genoot de atleet onlangs van een paar weken off-season. Inmiddels heeft hij de trainingen weer opgepakt en mogen we een week met hem meekijken. Let op: we hebben weinig atleten gezien die iedere dag een komische draai aan hun schema – of althans de beschrijving ervan – geven, maar De Groot doet het gewoon! Vandaag zijn zaterdag.

Trainingsschema van de bewezen beste duatlon-coach van de afgelopen jaren: Peter Res. Deze week ga ik verder met rustig opbouwen na mijn zes weken durende off-season.

Maandag

Krachttraining (programma 1)

Programma geschreven door Cesar Beilo met tot de verbeelding sprekende oefeningen zoals de “lunge static hold rotatie” en de “goblet squat front hold accent ecc”. Belangrijkste oefeningen zijn de bench press en de hip thrust. Ik doe die krachttraining tijdens de lunchpauze in de sportschool bij mijn werk op de VU-campus.

Verder probeer ik op maandag zo lang mogelijk mijn hand in een bak ijswater te houden. Geïnspireerd op core stability trainingen: veel pijn, weinig trainingseffect!

Dinsdag

Looptraining bij de Hellas loopboost.

Dit is het wekelijkse hoogtepunt. We hebben een kern-programma met intervallen op de baan, waarbij tempoduur met tragogoedkoop wordt afgewisseld. Daarvoor is er een techniektraining met veel ‘motorisch leren’, lees: trefballen, flag football en tikkertje.

Na de training ga ik lekker geen koolhydraten eten. Kwark met steenvruchten mag gelukkig wel. Alles voor de ‘sleep low’-prikkel.

Woensdag

6 km BBR

Wekelijks dieptepunt. Voor het ontbijt 3 rondjes door Park Transwijk lopen. Het is iets leuker als die ene dikke man met z’n personal trainster er is: die is nog zieliger dan ik.

Krachttraining (programma 2)

Wederom legendarische oefeningen zoals de ‘kbbusp’: kettle bell bottom up shoulder press. Belangrijkste oefening is de squat.

‘S avonds ga ik op woensdag vaak nog boulderen met mijn vriendin. Voornaamste trainingseffect is dat dit goed is voor mijn relatie.

Donderdag

7:15 Swimboost

Uurtje techniektraining van Daniëlle Vermeulen. De neuroplasticiteit op peil houden door iets te doen wat ik nog niet kan.

13 km hardlopen. Progressief naar Z2 aan het einde.

Zones doe ik vooral op gevoel. Hartslagen en tempo’s worden wat mij betreft vaak overschat.

In de toekomst hoop ik op donderdag nog een handbike-training toe te voegen. Ik heb gemerkt dat dit een goede sport is om de NTB-sportverkiezing mee te winnen.

Vrijdag

Krachttraining (programma 1)

Dit keer niet bij de VU, maar in een hok met o.a. de kasten Marijn de Jonge, Pieter Crombach, en Simon en Tim den Braber.

Deze training is ook wel te omschrijven als een regressieve krachtduur HIIT workout.

Zaterdag

Uurtje zwemmen bij Hellas

Kwakkelen in zwembad de Kwakel

Easy LDZPP van 16 km

Afhankelijk van mijn humeur staat deze afkorting voor Lange Dag Zonder Per Se Plezier, of voor Lange Duurloop Zonder PoesPas.

Zondag

3 uur Hellas fietsrit

We doen dit op een vast parcours zodat we niet hoeven te wachten op lekke banden of gelosten. De ideale anti-social ride, omdat het moderne leven al te veel sociale verwachtingen oplegt. We beginnen met een ‘stofwisseltempootje’, gaan dan naar ‘beentjes laten vallen’, en eindigen met een serieuze ‘druk-op-de-poten-sessie’.

Naderhand weer even ebibreren.