Wederom toonde de Franse Vincent Luis zich ongenaakbaar. Na vorige week een wereldtitel te pakken in Hamburg sleepte hij zojuist de winst binnen tijdens de World Cup in Karlovy Vary. Een sterke wedstrijd van Marco van der Stel werd beloond met een nette zeventiende plek in dit sterke veld (+2:49). Donald Hillebregt kwam als 44e over de streep (+9:22) en Jorik van Egdom stapte uit nadat hij op grote achterstand kwam tijdens het zwemmen en fietsen.

Al in de eerste van twee ronden waren er zeven atleten die een klein gaatje sloegen op de achtervolging. Uiteindelijk was het Luis die als eerste terug was op het blauwe tapijt met nog drie atleten direct in zijn voeten. Op een 26e plaats volgde Van der Stel als eerste Nederlander op een kleine minuut. Hillebregt ronde het zwemonderdeel als 35e af (+1:06). Van Egdom verloor met 2:37 minuut veel tijd en bereikte als 63e zijn fiets.

Veel klimmen op de fiets

Het uitdagende fietsonderdeel, waarbij atleten in ieder van de zeven rondjes een twintig procent steile klim voor de kiezen kregen, zorgde ervoor dat er na het zwemmen geen tijd was om rustig in een groepje te hangen. Een kopgroepje van zes man fietste er sterk vandoor en daarachter bevonden Van der Stel en Hillebregt zich in een derde groepje. Na de eerste ronde telde de achterstand tot de leiders één minuut. Ondertussen maakte Van Egdom geen tijd goed. In de eerste ronde van het fietsen liep zijn achterstand op tot ruim drie minuten.

Ondertussen voegden Van der Stel en Hillebregt zich al snel bij het groepje voor hen en zo ontstond er een grote groep van zo’n 25 atleten die de achtervolging inzette. Al verloor Van Egdom ook in de tweede ronde tijd, wist hij wel wat posities op te schuiven en vond hij aansluiting bij een groepje van acht man. De formatie van zes man voorin liet zien goed samen te kunnen werken en zo werd het gat op de concurrentie dan ook steeds groter.

(tekst gaat verder onder foto)

De achtervolgende groep met daarin Hillebregt en Van der Stel. (Foto: 3athlon.nl)

Kaarten opnieuw geschud door val

Vlak voor de wissel brak een lelijke val van de Japanse Kenji Nener en de Duitse Jannik Schaufler de kopgroep op. Het zorgde ervoor dat de Duitse Jonas Schomburg – die achteraan fietste – de aansluiting even verloor en Vilaca, Luis en de Duitse Jonas Breinlinger overbleven. Deze drie wisselden dan ook als eerste naar het lopen en zo leek de strijd plotseling niet tussen zes, maar drie man los te barsten op het looponderdeel. Rond een 22e plaats wisselde Van der Stel als eerste Nederlander naar het lopen (+1:06). Hillebregt volgde een paar posities daarachter op 1:17 minuut. Als 51e hing Van Egdom zijn fiets in de rekken (+4:49).

(tekst gaat verder onder foto)

Valpartij in de tunnel vlak voor de tweede wissel. (Foto: 3athlon.nl)

Terwijl Luis, Vilaca en Breinlinger onderling streden om de podiumverdeling, rukte Richard Murray en Geens vanachter hard op en leek één van deze namen nog kans te gaan maken om Breinlinger – die als derde liep – op te rapen. Daarachter zakte Hillebregt na de eerste loopronde hard in. In de eerste 2,5 kilometer verloor hij ruim anderhalve minuut. Van der Stel kwam nog goed mee met het lopen, verloor wel wat tijd, maar liep netjes rond een twintigste plek. Van Egdom leek na het fietsen het bijltje erbij neer te leggen en bleef achter in T2.

Ondertussen kon Murray niet tippen aan het tempo van Geens en dus bleef de Belg in zijn eentje over in de strijd om die laatste podiumplek. Voorop liep Luis indrukwekkend sterk en er was dan ook al snel geen atleet meer over die hem bij kon benen. Een ijzersterke Luis pakte dan ook – net als vorige week op het WK in Hamburg – de titel (1:52:14). Vilaca pakte het zilver (+0:07) en een sterk looponderdeel van Geens werd beloond met brons (+0:21).  Van der Stel finishte met een zeventiende plek als beste Nederlander (+2:49 ). Hillebregt kwam als 44e over de streep (+9:22) en Van Egdom stapte uit.

Luis pakt de titel. (Foto: 3athlon.nl)