Aanstaande zaterdag zal voor maar liefst 81 pro triatleten, waaronder zeven Nederlanders, het startschot klinken van Ironman 70.3 Lanzarote. Het ‘triathloneiland’ maakt zich op voor een spectaculaire race, want zowel bij de mannen als vrouwen trekt de wedstrijd een flink startveld aan. Namen als Anne Haug en Jessica Learmonth kunnen bij de dames als topfavorieten worden gezien, maar ook onze ‘eigen’ Els Visser en Diede Diederiks. Bij de mannen wagen twee Short-Distance talenten – de Franse Pierre Le Corre en Leo Bergere – zich aan het langere werk, maar ze nemen het op tegen een grote garde ervaren atleten.

Vrouwenrace met goede podiumkansen voor Visser en Diederiks

Na een rustperiode is het uiteraard altijd lastig te zeggen waar iedereen staat, maar naar verwachting heeft Nederland de beste podiumkansen in de vrouwenrace met zowel Els Visser als Diede Diederiks aan de start. Visser pakte in 2021 twee keer podium op een Middle Distance; zo werd ze derde bij Challenge Budva en sleepte ze zilver binnen bij Challenge Salou. Diederiks won vorig seizoen Ironman 70.3 Warsaw en toonde zich steeds goed van voren in meerdere Xterra races, waarvan ze er zelfs één won.

Met Ironman Wereldkampioen Anne Haug aan de start – ‘berucht’ om haar waanzinnig sterke looponderdeel – kan zelfs Olympisch gouden medaillewinnares Jessica Learmonth haar borst nat maken voor de halve marathon. De Engelse Learmonth focust zich normaal gesproken op het korte werk, maar maakt nu een uitstapje naar de Middle Distance. Al is het nog maar de vraag hoe dat haar zal bevallen – zeker onder de vaak pittige fietsomstandigheden van Lanzarote – zijn veel ogen op haar gericht.

Andere dames die we voorin de race kunnen verwachten zijn de Engelse Lucy Buckingham (voorheen Hall), de Engelse Katrina Matthews en de Belgische Alexandra Tondeur.

Mannenrace met vijf Nederlanders

Erik-Simon Strijk, Niek Heldoorn, Lars van der Knaap, Matt de Vroet en Robert de Korte maken zich namens Nederland op voor Ironman 70.3 Lanzarote. Heldoorn zal na zijn debuut op de Long Distance in Almere vorig jaar zijn overstap naar het langere werk dit jaar voortzetten. Lars van der Knaap volgt in zijn voetsporen en racet zaterdag zijn eerste Ironman 70.3.

Een flink aantal gevestigde namen op de lange afstand, zoals onder andere de Engelse David McNamee, de Nieuw-Zeelandse Kyle Smith, de Duitse Florian Angert, de Deense Thor Bendix Mandsen, de Franse Leon Chavelier, de Belgische Bart Aernouts en de Engelse James Teagle, zullen het zaterdag opnemen tegen een paar Short-Distance toppers als Leo Bergere en Pierre Le Corre. Terwijl er bij de dames een aantal atleten zijn die er met kop en schouders bovenuit steken, is het mannenveld zeer breed en – naar verwachting – aan elkaar gewaagd.