Negentien kilometer zwemmen, 900 kilometer fietsen en 211 kilometer lopen. Adrian Kostera deed het afgelopen week in 76:01:11 uur tijdens de Quintuple Ultra Triathlon van de Bretzel Ultra Tri in Frankrijk. Het is zeker niet de eerste keer dat we de in Nederland woonachtige, Poolse atleet Kostera in actie zien komen tijdens een ultra evenement. Zo liep hij al eens 100 marathons in 100 dagen en volbracht hij de langste duathlon ooit. Tot nu toe deed hij het allemaal als amateur, maar daar komt verandering in, want Kostera wil ‘een risico nemen’, zoals hij zelf zegt: “Ik heb mijn baan in de boomkwekerij opgezegd en ga mij vanaf augustus volledig richten op de sport. Dan zal ik veel meer tijd hebben om te herstellen.”

Op de Quintuple Ultra Triathlon bereidde Kostera – die enkele maanden geleden vader werd – zich nog ‘gewoon’ voor met de ondertussen gebruikelijke vijf uur slaap per nacht. Gelukkig kan hij wel wat hebben. Zo stond Kostera vanmorgen, enkele uren nadat hij de Quintuple Triathlon voltooide, alweer langs de kant om andere deelnemers aan te moedigen. “Ik voel me wel prima”, klinkt hij opgewekt. “Ik kan nog goed lopen. Ik heb wel blaren en dat maakt het iets lastiger, maar ik heb drie kilometer naar de wedstrijdlocatie hardgelopen en ik kon nog iets van 3:50 minuut per kilometer lopen.”

Een lastig parcours

Dat komt deels doordat Kostera tijdens de race niet op volle kracht liep. “Ik had wat problemen, waardoor ik niet echt goed kon rennen en dus ben ik niet heel erg moe geworden. Ik was tijdens de wedstrijd aangereden door een auto én een fietser; ik had daardoor last van allebei mijn knieën. Tijdens het lopen moest ik het daardoor rustig aan doen.” Dat hij twee keer aangereden werd tijdens een wedstrijd is natuurlijk opmerkelijk. “De organisatie is hier niet zo professioneel”, verklaart Kostera, die uitlegt dat zowel het fiets- als loopparcours niet verkeersvrij was. Dat terwijl het fietsparcours over een ronde van negen kilometer ging en het lopen over een ronde van slechts 1,25 kilometer. Ook was de weg smal. Dat zorgde nogal eens voor onhandige situaties: “Soms kon ik een auto niet inhalen en moest ik er even heel langzaam achteraan fietsen, bijvoorbeeld. Dat is natuurlijk niet zo fijn.”

‘Hij is voor mij wat Ronaldo voor voetballers is’

Ondanks wat obstakels, klokte Kostera dus een mooie eindtijd van 76 uur, goed voor een tweede plek. En dat achter zijn grote voorbeeld: “Ik ben heel blij. Wat het bijzonder maakt, is dat de winnaar (de Duitse Richard Jung, red.) mijn sportidool is. Hij is voor mij wat Ronaldo voor voetballers is. Ik ben blij dat ik lang achter hem heb kunnen racen. Na de wedstrijd – hij pakte het wereldrecord – zei hij tegen mij dat het was gelukt doordat ik continu druk op hem zette. Hij slaapt normaal twee uur per dag tijdens een wedstrijd, maar door mij had hij helemaal niet geslapen.”

‘Als ik een massage nam, deed hij dat ook’

Kostera finishte uiteindelijk vier uur achter Jung. Vooral in het water en tijdens het lopen maakte de Duitser het verschil. “Hij kopieerde mij de hele tijd. Als ik versnelde op de fiets, deed hij dat ook. Als ik rustig ging, deed hij dat ook. Als ik tien rondjes rende zonder te stoppen, deed hij dat ook”, vertelt Kostera. “Zo liet hij de afstand tussen ons nooit kleiner worden. Tot de laatste marathon hoopte ik nog dat ik er dichterbij zou komen, maar daarna heb ik het los gelaten.”

Tussentijden

Wat zijn tussentijden per onderdeel exact waren, weet Kostera niet. Maar hij had bijna acht uur nodig voor het 19-kilometer-lange zwemonderdeel, zo’n 35 uur voor 900 kilometer fietsen en ongeveer 33 uur voor de afsluitende vijf marathons.

Het Pieterpad

Het volgende doel heeft Kostera stiekem ook al in zijn hoofd: het lopen van het Pieterpad. Irene Kinnegim deed dit jaar ook al twee pogingen om een nieuwe FKT (fastest known time) op deze extreme tocht van 500 kilometer te noteren. Zij viel twee keer uit.