Waar we het in Nederland moeten doen met ‘slechts’ de nominatie van paratriatleet Jetze Plat, is dat in België heel anders. Via onze collega’s van 3athlon.be vernamen we namelijk dat daar maar liefst zeven triatleten kans maken op een eretitel bij de verkiezingen tot sportman, sportvrouw, sportploeg en belofte van het jaar. 

Ten eerste het Triple Mix Team: de ‘Belgian Hammers’ bestaande uit Valerie Barthelemy, Claire Michel, Jelle Geens en Marten van Riel. Dit team pakte in Glasgow nog brons tijdens het EK Mixed Team Relay en het is voor het eerst in de historie dat een Belgische triathlonploeg in deze categorie opduikt. Lastig wordt het sowieso, want de triatleten nemen het onder andere op tegen de dit jaar meer dan succesvolle voetballers van het nationale elftal: de ‘Rode Duivels’.

Bij de mannen zijn er maar liefst drie triatleten genomineerd. Opmerkelijk genoeg geen Jelle Geens: ondanks zijn overwinning bij de ITU World Cup in Antwerpen zien we hem niet in het lijstje met genomineerden terug. Maar wel dus Marten van Riel, Frederik van Lierde en Bart Aernouts. Van Riel pakte onder andere brons tijdens het EK Triathlon, Van Lierde won Ironman Nice voor de vijfde keer en Bart Aernouts werd onlangs nog tweede tijdens het WK op Hawaii

Verder kan er in de categorie ‘belofte van het jaar’ onder andere worden gekozen voor duatleet Arnaud Dely.