Er staan morgen – vooralsnog althans –  twee mooie Ironman wedstrijden op het programma: Ironman California – waar naar verwachting een strijd los zal barsten tussen Jan Frodeno en Gustav Iden – én Ironman 70.3 Cascais. Bij laatstgenoemde wedstrijd maken Menno Koolhaas en Jorik van Egdom hun internationale Middle Distance debuut. Ook staat Tristan Olij, die zich al langer focust op deze afstand, op de startlijst. Een andere atleet die zich opmaakt voor zijn debuut, is niemand minder dan Olympisch gouden medaille-winnaar Jonathan Brownlee.

Terwijl Van Egdom afgelopen zomer in Tokyo nog een vierde plaats behaalde met het Nederlandse Mixed Team Relay, mikt hij zich dit najaar op een andere afstand. Begin oktober stond hij aan de start bij Challenge Salou, waar hij hoopte zijn eerste Middle Distance triathlon te volbrengen, maar dat werd uiteindelijk een duathlon. Overigens niet helemaal tegen Van Egdom’s zin in, want hij kwam goed uit de verf op dit run-bike-run format en pakte dankzij een zinderend looponderdeel een knappe tweede plaats. Ook aanstaande zondag zullen met name tijdens dit laatste onderdeel de ogen op hem gericht zijn. Korte afstands-atleet Youri Keulen, liet vorig weekend tijdens Challenge Mallorca ook al zien hoe hij zijn snelheid op het korte werk kan vertalen naar de halve marathon.

Net als Van Egdom, zou Menno Koolhaas ook al bij Challenge Salou zijn internationale Middle Distance debuut maken, maar ook hij zal pas bij Ironman 70.3 Cascais een echte triathlon voorgeschoteld krijgen. In Salou kwam Koolhaas als zevende over de streep. Gezien zijn doorgaans sterke zwemonderdeel werkt het in Koolhaas’ voordeel om zondag weer gewoon te kunnen zwemmen. Zo kunnen we hem na dit eerste onderdeel al goed voorin de race verwachten. Koolhaas leek afgelopen jaar voorzichtig de overstap te maken naar het langere werk, maar toch combineerde hij dat in het najaar nog met wat kortere races. Zo nam hij – net als Van Egdom – deel aan de Europe Triathlon Cup in Barcelona en startte de twee ook samen in de Mixed Team Relay in Hamburg.

Olij stond in 2021 al aan de start van vier Middle Distances: Ironman 70.3 Dubai (waar hij achttiende werd), Challenge St. Pölten (24e), het EK Ironman 70.3 Elsinore (veertiende) en Ironman 70.3 Gdynia (zesde).

Een aantal mooie namen waar de drie Nederlanders het tegen op zullen nemen in Cascais zijn die van de Belgische Bart Aernouts, de Duitse Jan Stratmann – die voorheen samen met Van Egdom in team iQ2 zat – de Deense Magnus Ditlev en de Noorse Olympiër Casper Stornes. Daarnaast zal Brownlee dus in de voetsporen van zijn oudere broer Alistair volgen en laten zien wat hij waard is een non-stayer race over deze afstand.