Hij mocht afgelopen zondag plaatsnemen op de hoogste podiumtrede en hij liet daarmee opnieuw zien in een geweldige vorm te steken: Mitch Kolkman. De atleet won twee weken geleden nog het Junioren NK Sprint in Leiderdorp en fleurde afgelopen weekend zijn palmares op met de winst van de Europe Triathlon Junior Cup Bled. Dat geeft alvast vertrouwen op weg naar Kolkman’s eerste World Triathlon Championship Series race, die hij op 20 september mag starten in Hamburg. 

Kolkman is niet de enige junior die momenteel goed op dreef is, want ook Robin Dreyling zet de jonge garde goed op de kaart. De Almeerse, die op het NK Sprint in Leiderdorp overall tweede werd en daarmee Nederlands Kampioen Junioren, sleepte afgelopen weekend het brons binnen in Bled.

Met onder andere Kolkman en Dreyling in uitstekende vorm, lijkt een goede lichting junioren aan de deur te kloppen. Een goede en nodige ontwikkeling, want in de afgelopen jaren bracht Nederland op de korte afstand – en zeker bij de jongere generatie – het er binnen onze sport beduidend minder goed vanaf dan de grotere triathlonlanden als Engeland, Amerika, Duitsland, Italië en Spanje. Met namen als Kolkman, Dreyling – maar ook Barbara de Koning (Nederlands Kampioen OD U23), Ian Pennekamp (Nederlands Kampioen OD U23), Joey van ‘t Verlaat (Nederlands Kampioen Sprint U23) en Niels van Lanen (zilver bij het NK Junioren) – kunnen we wellicht voorzichtig dromen van een dikkere spoeling in de top van de Nederlandse triathlonsport.