“Ik ben er tevreden mee en heb kunnen zien wat erin zit.” Maya Kingma behaalde gisteren een vijfde plek tijdens de SLT Arena Games Rotterdam. Vooraf aan de race gaf ze al aan tevreden te zijn met een top vijf positie en daaraan voldeed ze dus precies. Al gaf Kingma toen ook aan dat dit bijzonder korte format niet is waar ze voor traint, geeft dit weekend haar een goede prikkel op weg naar de eerstvolgende belangrijke race: WTS Yokohama. “Dit was een goede training. Je voelt ook die wedstrijdzenuwen weer een beetje, je moet even nadenken hoe het allemaal ook alweer werkt en ziet natuurlijk alle andere atleten.” 

Toch verliep de race niet bepaald vlekkeloos, want een vervelende uitglijder weerhield Kingma van een goede eindpositie in de tweede heat. “Ik denk dat ik eigenlijk wel kan zeggen dat als ik niet gevallen was, dat ik ook in die tweede heat derde had kunnen worden. Dan was ik zelfs derde overall geworden. Maar vijfde is ook hartstikke prima.”

In de eerste van drie heats – waarin atleten in iedere heat in een andere volgorde 200 meter zwommen, drie kilometer fietsten en 1000 meter liepen – finishte Kingma op een derde plek, in de tweede kwam ze als negende over de streep en in de laatste heat werd ze vierde.

‘Ik voelde meteen weer hoe zwaar het is’

“Die eerste heat was eigenlijk al heel zwaar”, neemt Kingma ons mee terug naar het begin van de race. “Het zwemmen ging echt al hard. Toen moesten we meteen lopen en dat is gewoon zo zwaar op die loopband. Maar, ik was er wel tevreden over. Sophie (Coldwell, red.) en Beth (Potter, red.) liepen ontzettend hard weg. Ik kwam in een groepje daarachter terecht en met de wissel naar het fietsen bleef ik daarin. We eindigden dus met fietsen en ik wist wel dat het goed zou komen als ik erbij zat. Sophie en Beth waren al weg, maar het was verder een kwestie van het winnen van dat groepje.” Daar slaagde Kingma in en dus begon ze haar dag met een derde plek.

‘Ik gleed uit’

De tweede heat werd afgetrapt met een looponderdeel. Een heel bepalend eerste onderdeel, legt Kingma uit. “Dan konden er al zulke grote verschillen worden gemaakt dat het heel moeilijk zou worden. Maar ik wist wel dat als ik bij de groep zou zitten, het goed zou komen, want met fietsen zou er niets gebeuren en met zwemmen zit ik wel voorin.” Kingma slaagde er in om nét in de staart van het groepje te blijven, maar eenmaal van de loopband ging het mis. “Toen rende ik naar de fiets en gleed ik uit. Als je eerst onder je fiets belandt, omhoog moet kruipen en weer op je fiets moet gaan zitten in zo’n cruciale wissel, is de groep wel weg. Toen zat ik in mijn eentje achter de groep en was die heat dus verloren.”

‘Super klote’

Daar baalde Kingma uiteraard flink van: “Dat was gewoon super klote. Het was jammer dat het gebeurde terwijl het rennen juist goed ging. Anders had ik in het groepje gezeten met iedereen – behalve Beth en Sophie – en waren we samen gaan zwemmen. Dan was ik van het groepje de snelste geweest, durf ik wel te zeggen. Dus, dan zou ik derde zijn geworden in die heat én had ik op het podium (overall, red.) kunnen komen.” Dat was balen, maar het had geen nut meer om nog voluit te gaan. Toch ben ik doorgegaan, want je kunt ook niet rustig aan doen omdat je maar kort rust hebt tussen de heats.” In haar hoofd verlegde Kingma de focus al naar de derde heat.

Derde heat: “Het lopen ging best goed’

“Die begon met fietsen. Dat blijft jammer, want dan gebeurt er gewoon niets. Ik kon op zijn minst vooraan in het groepje van de fiets komen en snel wisselen naar het zwemmen.” Dat deed ze dan ook. In het water kon Kingma de race een beetje naar haar hand zetten en zo begon ze voorin het veld aan het laatste looponderdeel. “We begonnen met drie dames tegelijk aan het lopen en hadden een leuk voorsprongetje. Dat was voor mij wel fijn. Het lopen ging best goed en ik kon voor de rest blijven. Ik zag alleen Anna Godoy nog op twee à drie seconden achter me.” De Spaanse atlete haalde Kingma uiteindelijk nog net in. “Het werd toen sprinten naar de finish, maar ik was helemaal dood en kon niet harder meer.” Godoy bleef haar net voor en zo pakte Kingma een vierde plek in de laatste heat.