We hebben het een aantal weken geleden over de Oostenrijker Michael Strasser gehad. Hij was fietsend onderweg van Alaska naar Patagonië, een afstand van bijna 23.000 kilometer waarbij ook nog eens 185.000 hoogtemeters overwonnen moesten worden. Hij wilde een nieuw record vestigen (99 dagen, 12 uur en 56 minuten). Dat is gelukt: Strasser deed er 84 dagen, 11 uur en 50 minuten over en was daarmee dus ruim sneller dan de Brit Dean Scott die eerst het record op zijn naam had staan.

Lang kon Scott niet genieten van zijn record, want de Britt zette dit in mei dit jaar. Strasser was al een jaar bezig met de voorbereidingen en was er op gebrand het record stevig aan te pakken. Dit verbeterde hij dan ook met ruim 15 dagen. ,,Het was extreem en vaak zo ongelooflijk zwaar waardoor ik tot mijn limiet moest gaan en erover. Nu sta ik hier in Ushuaia (zuiden van Patagonië, red.) en ben ik simpelweg overweldigd door alles”, aldus Strasser.

Hoewel Strasser maar liefst vijftien dagen sneller was dan het vorig record, ging het niet bepaald soepel. Strasser had in de Verenigde Staten te maken met sterkte tegenwind die maar niet ophield. Achteraf bleek dit nog mee te vallen, want in Chili ervaarde hij nóg sterkere wind zoals te zien in de onderstaande video. Het dwong hem af en toe zelfs af te stappen en in de camper te wachten tot de wind iets ging liggen. Hij reed dagen lang zelfs ‘s nachts omdat de wind dan wat minder hard was. 

(tekst gaat verder onder de video)

De laatste week deed de naam van Strassers uitdaging, Ice2Ice, zich eer aan. Hij reed de laatste dagen kilometers door de kou en de sneeuw, terwijl hij een aantal weken eerder nog door de tropen reed. De laatste 24 uur heeft Strasser zelfs aan één stuk doorgereden door de besneeuwde bergen in Patagonië. De volgende dag was er storm voorspeld en deze wilde hij graag voor zijn. Bij de finish werd hij onder andere door een vertegenwoordiger van Norwex, een van zijn sponsoren, opgewacht met een cheque van 14.000 dollar voor Racing4Charity. Dit komt bij de bijna 50.000 euro die Strasser al bij elkaar fietste. ,,Het gaat nog zeker weken of zelfs maanden duren voordat ik echt besef wat ik met mijn team bereikt heb.”