“Ik maakte me soms meer zorgen over het welzijn van de andere vrouwen, dan over het feit of ik ze zou verslaan.” Het zijn behoorlijk opvallende en tegelijkertijd schokkende woorden van Paula Findlay, die vorige maand tijdens de PTO T100 in Miami vierde werd. De Canadese topatlete blikt terug op de verzengende hitte en hoge luchtvochtigheid op de wedstrijddag en daarmee dus ook de haast ondoenlijke race-omstandigheden.

Findlay blikt terug op die hitte terwijl veel atleten – Findlay niet meegerekend, want zij slaat de tweede race over – in voorbereiding zijn op de volgende T100-race, die over anderhalve week in Singapore plaatsvindt en waarschijnlijk ook weer te maken zal hebben met hoge temperaturen en hoge luchtvochtigheid. “Het was echt een slijtageslag en ik keek er niet echt naar uit om te racen”, spreekt ze over de temperatuur die laat op de avond nog steeds 30 graden was, inclusief een luchtvochtigheid van soms 90 procent. “Het is daar altijd heet, hoe vroeg of laat je ook racet.”

“Het ging eigenlijk alleen maar om overleven: als je de finish zou halen, zou je vrijwel verzekerd zijn van een goede klassering.” Findlay had daarin gelijk, want bijna de helft van de vrouwen viel in Miami uit. “Ik voelde me af en toe duizelig en moest álles aanpakken bij de aid stations.

De wedstrijd werd gedomineerd door Britse atleten: India Lee won, Lucy Charles-Barclay werd tweede en Holly Lawrence werd derde. Paula Findlay werd daarachter dus vierde. De Nederlandse Diede Diederiks werd, voornamelijk door alle uitvallers, twaalfde.

Over anderhalve week staan er drie Nederlanders aan de start bij de tweede PTO T100-race in Singapore: Youri Keulen, Els Visser en Lotte Wilms.